Jukka Kumpuvuori on uusi bloggaajamme
Verneri.netin uutena bloggaajana aloittaa lakimies Jukka Kumpuvuori. Luetaan lakia -blogissa Jukka käsittelee vammaisoikeuksia ja lainsäädännön kiemuroita.
Toivotamme Jukan tervetulleeksi remmiin! Mutta kuka onkaan mies uuden blogin takana?
Kerro lyhyesti, kuka olet ja mitä teet?
Olen Jukka Kumpuvuori, syntynyt vuonna 1977. Noin 10-vuotiaana minulle todettiin selkäytimen kasvain, jonka poistoleikkauksesta lähtien olen ollut selkäydinvammainen ja pyörätuolin käyttäjä.
Asun Turussa vaimoni Tiinan ja kahden amerikankääpiöterrierin kanssa. Intohimojani ovat ruoka ja ruoanlaitto. Lisäksi harrastan jatkuvaa vammaisoikeusaktivismia eri muodoissa.
Kuvaile polkuasi vammaisoikeuksien puolestapuhujaksi?
Huomasin, että minua kohdeltiin eri tavalla vammani vuoksi. En päässyt paikkoihin ja ihmiset eivät uskoneet minuun. Esimerkiksi lukiossa opinto-ohjaaja sanoi, että oikeustieteellisessä on vaikeita oikeustapauksia, eikä hän sen vuoksi kannustanut minua opiskelemaan.
Vammaiset kohtaavat ennakkoluuloja. Huomasin, että muita vammaisia kohdellaan samalla tavalla. Halusin muuttaa tilannetta niin, että vammaisia ei enää kiusata ja syrjitä niin paljon.
Mitä ajattelet vammaisoikeuksista nyt? Miltä tilanne näyttää?
Usein vammaisten tilannetta katsotaan vain vammaispalvelujen kautta. Ikään kuin palvelut olisivat se ainoa oikeuksien saareke, joka vammaisilla on. Vammaisten elämään liittyy kuitenkin paljon muuta oikeudellista. Vammaisia kohtaan tapahtuu rikoksia ja vammaiset tekevät rikoksia. Vammaiset menevät naimisiin ja ovat osana esimerkiksi perinnönjakoja.
Yhdenvertaisuuslaki tuo aivan uutta turvaa vammaisille myös yksityisten palveluntarjoajien suhteen. Vammaisten oikeuksien toteutuminen on parantunut ja lainsäädäntömme tarjoaa hyvän turvan, kunhan sitä hyödynnettäisiin enemmän.
Vammaisten ja heidän omaistensa tulisikin käyttää enemmän oikeudellisia välineitä, jotta syntyisi enemmän oikeuskäytäntöä. Suomalaiset ovat liian ujoja tarttumaan oikeudellisiin vaikuttamistapoihin tai edes puhumaan niistä.
Mitkä kehitysvammaisten ihmisten oikeuksiin liittyvät kysymykset mietityttävät sinua nyt?
Kaikkein keskeisimpänä näen kehitysvammaisten ihmisten toimimisen haasteet, arjessa ja juhlassa. Jotta kehitysvammaiset ihmiset voisivat osallistua, tarvitaan ensinnäkin riittävät palvelut.
Keskeisin kupla meillä on kehitysvammaisten asuminen. Muille tarjotaan palveluja yhteiskuntaan osallistumiseen, mutta kehitysvammaisille ihmisille riittää usein kunnan ja oikeuslaitoksen mukaan se, että turvataan palvelut ”turvalliseen asumiseen”. Yksinkertaistetusti kehitysvammaisilla on oikeus käydä vessassa mutta ei elokuvissa tai ravintolassa. Kun palvelut toimivat, on myös kyse toimimisesta yhteiskunnassa, missä syrjintä on yleistä.
Minua mietityttää se, miten voimme tehokkaasti käyttää oikeusturvakeinoja syrjintätilanteissa ilman, että leimaamme liikaa kehitysvammaista ihmistä, joka on tullut syrjinnän kohteeksi. Oikeusturvakeinoihin tukeutuminen on kuitenkin melko raskasta kaikille. Tarvitsemme työkaluja voimaannuttamaan vammaisia ihmisiä käyttämään työkaluja ja selviämään syrjintätilanteista lannistumatta.
Miten näet kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien tulevaisuuden? Millaisia kysymyksiä ennakoit nouseviksi?
Uskon, että kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien tulevaisuus näyttää hyvältä. Meillä on paljon käyttämättömiä työkaluja sekä lainsäädännössä että oikeudellisessa asennekasvatuksessa, Näiden avulla saamme asenteita ja yhteiskuntaa muutettua. Tiedon lisääminen kehitysvammaisten elämästä ja oikeuksista muuttaa asenteita ja sitä kautta vähentää ennakkoluuloja. Tämä ei kuitenkaan tule itsestään. Myös vammaisjärjestöiltä tarvitaan uudenlaista työtä.
Luulen, että päällimmäisenä ovat kehitysvammaisten sosiaali- ja terveyspalvelut. Niiden kanssa ihmiset joutuvat taistelemaan päivittäin, kun viranomaiset tekevät laittomia päätöksiä. Toivon, että palvelujen lisäksi ryhdytään pohtimaan myös uusia avauksia. Kehitysvammaisten ihmisten asema kuluttajina on yksi erittäin tärkeä alue. Tässä uusi yhdenvertaisuuslaki tuo paljon mahdollisuuksia.
Millaisia teemoja aiot blogissa käsitellä?
Kuuntelen mielelläni lukijoiden toiveita – ne ovat kaikkein tärkeimpiä. Toivon, että lukijoilta tulisi ehdotuksia ajankohtaisista ja heidän arkipäiväänsä liittyvistä aiheista.
Perinteiset sosiaali- ja terveysoikeuden jutut ovat tärkeitä. Ennen kaikkea haluan opastaa ihmisiä, miten kannattaa asioida. Miten viranomaiselta saa tietoja, miten viranomaisen tulisi käyttäytyä ja miten huonoon käytökseen voi puuttua.
Haluan myös kannustaa ihmisiä hoitamaan asioitaan oikeudellisesti ja korostaa, että se ei ole niin vaikeaa. Jokaisella on oikeus tulkita lakia omalla tavallaan. Lakien sisällön lisäksi haluan keskittyä oikeudellisiin strategioihin, joita jokainen voi hyödyntää.
Mitä teet silloin kun et aja vammaisten ihmisten oikeuksia?
Teen ruokaa ja luen keittokirjoja. Vastapainoksi yritän liikkua, etten lihoisi liikaa.
Kerro itsestäsi joku asia, jota ihmiset eivät yleensä sinusta tiedä?
Pääsin oikeustieteelliseen vasta neljännellä yrittämällä, mutta se kannatti.
Kommentit
Down
16.2.2016 klo 17:52
Riitta
24.5.2018 klo 20:40
Riitta kähkönen
27.12.2018 klo 02:16
Riitta kähkönen
11.3.2019 klo 20:23
Min
19.1.2021 klo 21:20
Lisää uusi kommentti