puute kavereista

Olen lähes joutunut seuraamaan tyttäreni yksinäisyyttä siitä asti kun yleensä lapset alkavat toistensa seuraan hakeutua. Nyt hän on 19v. Hän on lievästi kehitysvammainen. puhelias ja laajalla sydämellä varustettu tyttö. Ongelma on se ettei hän löydä ystäviä ns. taviksista koska ei on henkisesti niin pieni (8-15v) ja elää erilaista maailmaa mielessään. Vammaisten puolella vanhemmat varsinkin tuntuvat helposti pitävän häntä "liian hyvätasoisena" ja siten häntä vierastetaan. Hän haluaisi kuitenkin normaalien tyttöjen tapaan viettää aikaa
kehitysvammaisten nuorten parissa jotka kokee "omikseen" hänen sanojaan lainatakseni.
Äidille on iso tuska katsoa tätä vuodesta toiseen jatkuvaa kamppailua ja yritystä. Pitkä juttu selitettäväksi mutta tuntuu ettei tällaisille lievästi kehitysvammaisille ole omaa forumia jossa voisi tutustua.
Kehitysvammatuki 57 muitten mukana laittaa kaikki kehitysvammaiset samaan kasaan eikä silloin välttämättä löydä etsimäänsä.

Moi kipuilia

Onko sun tyttö kehitysvammaisten kouulssa? Sun kannattaisi viedä sun tyttö johonkni harrastuksiin missä on niiin sanottuja normaaleja ihmisiä. Olen itse parantumassa kehitysvammasta, mutta mulla ei ole koskaan ollut kehitysvammaista kavereita, koska en ole ollut niiden luokalla. Musta olisi ihana kirjotiella sun kanssa.
Asun Helsingissa ja olen 25- vuotias nuori nainen,

Jään odottamaan vastaustasi

Hei!

Meillä on 11v downtyttö. Itse hän ei valita yksinäisyydestään, ehkä kehitysvammaisuus suojelee häntä sen verran asialta, mutta äidin sydämeeni kuitenkin sattuu, kun asiaa ajattelen. Tässä lähistöllä ei ole hänellä muita kavereita kuin sisarensa.
Nyt olemme sellaisessa tilanteessa, että pikkusisko ei enää millään jaksaisi ottaa Tuulikkiamme mukaan leikkeihinsä vaan haluaisi leikkiä rauhassa kavereidensa kanssa. Tässä sitten luovitaan tilanteen kanssa ja yritetään löytää ratkaisuja tähän ongelmaan.
Olen huomannut, että kehitysvammaiselle on erityisen vaikeaa löytää ystävää, koska tutustuminen kestää niin kauan ja tasojen ja luonteiden pitäisi olla jossainmäärin sopusoinnussa keskenään. Lisäksi jonkinlaista yhteisymmärrystä vaaditaan meiltä aikuisiltakin, että tapaamisten järjestämiset ja kuskailut onnistuisivat. Niin mieluusti haluaisin tähän kävelymatkan päähän Tuulikillemme ystävän! Se olisi apu niin moneen asiaan... Täytyy toivoa, että sellainen joskus järjestyy.


tv Sirpa
Nimim kipuilua,
Käyttääkö tyttäresi nettiä?
jos käyttää, niin hän voisi tulla minun foorumilleni osoitteeseen [OSOITE POISTETTU!]
siellä on mukavia ihmisiä, joitten kanssa hän voi keskustella.
itse olen 24v nuori nainen jolla on Aspergerin syndrooma. Minun messenger-osoite on koirafani83@hotmail.com ja jos hän haluaa, hän voi minun meseosoitteen tallentaa meseyhteystietoihinsa.
Täällä myös etenkin tytön kohdalla "suru puserossa" kavereiden puuttumisen johdosta. Hän on Frax-tyttö, täyttää juuri 12v, mutta sisimmältään ja ajatuksiltaan on vielä pikkutyttö. Ristiriitainen tilanne. Hän itse kärsii myös tästä kaverittomuudesta, mutta ei torjutuksi tulemisen pelossa uskalla ottaa kontaktia ns normaaleihin ( itse hän ei tiedä sairastavansa Fraxia, pikku-veljellään on sama diagnoosi). Neurologin mielestä silloin aikanaan oli parempi jättää asia kertomatta toistaiseksi.

Olisi kiva löytää jostain ystävä, leikkikaveri. Jos joku tunnistaa oman lapsensa ( tyttö tai poika ) kuvauksesta :) meiltä löytyy leikkikaveri.. saa lähettää postia. Asumme Koillis-Helsingissä.
Koska hän ei miellä itseään mitenkään ns normaalista poikkeavaksi, ei ehkä suostu lähtemään kehitysvammaisten kerhoihin tms. Nyt on vaikea ikä saada tietää diagnoosista, murrosiän kynnyksellä.

t. Virve
(viivis67@welho.com)
Hei
Meillä on sama ongelma. Lapsenlapseni on 13-vuotias hyvätasoinen lievästi kehitysvammainen (kykyprofiili hyvin vaihteleva) tyttö, joka on itsenäinen vilkas nuori. Nyt varsinkin kesällä, kun koulu on loppu hän on kovin yksinäinen. Asuuko perheesi Helsingissä? Voisiko kokeilla tutustumista? Hoitelen paljon lapsenlapseni asioita, koska yksinhuoltajaäiti on töissä.
Kirjoita, jos olet kiinnostuntut, niin voisimme vaihtaa shköpostiosoitteita.

[quote=kipuilua]Olen lähes joutunut seuraamaan tyttäreni yksinäisyyttä siitä asti kun yleensä lapset alkavat toistensa seuraan hakeutua.
Hei.Olen avannut uudet netti sivut siellä on myös kirjeen vaihto palsta,jonne myös kehitysvammaiset saa kirjoittaa.osoite miiamakela.suntuubi.com
Hei kaikille, täällä kirjoittelee 24v todella lievästi kehitysvammaisen pojan isoveli. Pikkuveljeni on 22v, ja hänellä on jo lapsena todettu jonkilainen keskittymishäiriö, joka vaikuttaa mm. oppimiseen. Tämän seurauksena hän on ollut aina erityiskoulussa. Kirjoittelen tänne siinä toivossa että jostain Turun seudulta löytyisi vastaavanlaisia ihmisiä hänelle kaveriksi. Luonteeltaan pikkuveljeni on erittäin mukava ja kohtelias, mutta kuitenkin hänen käyttäytymistapansa estää häntä tutustumasta ns. normaaleihin ihmisiin. Ulkonäöltään hän on täysin normaali ja rakastaa liikuntaa, on ollut mukana mm. puolimaratonilla. Hän on mielestäni aika yksinäinen ja ilmeisesti sen vuoksi myös vähän masentunut. Hän tiedostaa kyllä itse olevansa jollakin tavalla vammainen, mutta ei kuitenkaan halua ottaa osaa ns. vammaisten toimintaan koska ei katso kuuluvansa siihen porukkaan. Hänen tilanteensa tuntuu todella vaikealta, koska hän on niin tavallisen ihmisen oloinen, mutta kuitenkin ratkaisevasti erilainen ystävystyäkseen muiden kanssa. Itse olen aika kiireinen, ja haluaisin viettää omaakin elämää, aikani ei usein riitä hänelle, ja se masentaa. Jos siis sinä itse, tai lapsesi yms. kaipaa hyvää ystävää Turun seudulta niin kirjoittele minulle osoitteeseen vtt1983@gmail.com
Mekin asumme Helsingissä ja mielellään tutustumme uusiin ihmisiin ja mahdollisiin ystäviin. Tyttäreni ( kirjoitin jo tuolla aiemmin ) täytti juuri 12v. Vilkas nuori neiti hänkin ja kovasti yksinäinen. Hän on omatoiminen ja pärjää yksin kotona ollessani töissä.
Jos haluat kirjoittaa osoite on viivis67@welho.com.

- Virve -
eikö harrastusten kautta löydy samanhenkisiä ystäviä? ohjaan ratsastusta myös erityisryhmille (huom HARRASTUS,ei terapia) ja myös hevoskerhon perustaminen olisi mahdollista jos kiinnostuneita löytyy tarpeeksi :) sähköpostia saa laittaa jonttu.hakkarainen@hotmail.com ja vaikutamme itä-vihdissä.
Nimimerkille kipuilua:
Olen äitinä seurannut Hyvinkään seudulla asuvan 32-v. lievästi kehitysvammaisen nuoren miehen kärsimystä yksinäisyydestä ja hyvän ystävän puutteesta koko ikänsä ja se riipaisee kipeästi. Henkisesti 15-16 vuotiaan tasolla olevan on vaikea saada kontaktia saman ikäisiin ja nuoremmat taas kokevat hänet "vanhaksi". Hän on hyvin avoin ja luottavainen, josta syystä joutunut pettymään monesti "tavisten" käytettyä hänen hyväuskoisuuttaan väärin. Kunpa jostain lähiseudulta löytyisikin mukava ja rehti kaveri, tyttö/poika!
Hups! ihan vahingossa löysin nämä sivut..hain tietoa kehitysvammaisen murrosiästä..on jo toisen kerran kokemusta..mutta aivan erilaista! Siis minulla on 2 fragile-x kehitysvammaista poikaa.Toinen(18v.) on lievästi kehitysvammainen ja toinen(15v.)haahuilee heikkolahjasen ja lievästi kehitysvammaisen rajamailla. Heillä ei ole kavereita, kuin kouluissa ja onhan heillä kyllä toisensa.Edelleen suuri lohtu. Muutaman kerran on luokkakaveri käynyt yökylässä ja voi miten sielu ja sydän lepää..ihan kuin ketä tahansa nuoria miehen alkuja! Jutut on mahtavia! Yritämme pitää kontaktia muihinkin,mutta kuten jokainen tietää kehitysvammaisen kanssa jo arjesta selviäminen vie voimavaroja ja aikaa. Näin ei oikein jaksa enään aktiivisesti luoda lapselleen sosiaalista verkostoa kavereista. Huonosti on myös yhteiskunnalla tarjolla "tupia"joissa nuoret voivat tavata,onneksi kuitenkin lisääntymässä!Sinnekkin, suurimman osan vanhemmista pitää heidät kuljettaa. Mutta nuoret ovat todella erinlaisia ja hekin opettavat toisiaan.. kuopukseni on valtavan ujo jopa niin ujo,että jos joutuu vasten tahtoaan kohtaamaan vieraan ihmisen se saattaa purkautua pelonsekaisin tuntein ja hyvin agressiivisesti. Annappa olla kun koulukaveri on kylässä...ujoudesta ei ole tietoakaan ja ollaan niin "rohkeeta miestä" että!=) se on ihanaa katseltavaa. Hänellä olisi kykyjä vaikka mihin mutta ujous estää häntä toimimasta..jopa kavereiden luo yksin menemistä. Esikoiseni taas ei kauheasti sure "yksinäisyyttään",hänelle riittää videot,tv,ja jääkappi joka on ruokaa täynnä..harrastuksia on selattu läpi ja pienestä valikoimasta vain muutama on kelvannut ja sitten kaikki tyssää kuljetus ongelmiin. Ratsastusta olemme useasti miettineet ja tallikin olisi lähellä,mutta voih..maksaa maltaita.Yksinhuoltajan on tarkaan mietittävä mistä päästä harrastetaan! Uiminen oli mukavaa niin kauan kunhan kuopus sai tulla naisten puolelle! Nyt karvoittuneena ja äänenmurros vaiheessa..se ei oikein käy..hih. ja äidin kanssa samaan kopin..ei kiitos sanoo hän! Mies kavereita on vähän,vaikka nyt ollaan siihenkin saamassa uusi suuntaus ja toivo!Ystäväpalvelu=).paljon on säätöä ja turhautumista asian tiimoilta,mutta luulenpa ,että vanhempien illoista löytyy kontaktit,kerhoista jne! ängetään itsemme lasten vuoksi rohkeasti vain mukaan ja otetaan se mikä heille kuuluu,aika siihen! Luodaan hyvä suhteet niin he voivat turvallisin mielin jatkaa elämää täällä ,kun me olemme jossain muualla..Tsemppiä kaikille!
annoit numeron vihdin s-marketissa. hauluttaisiin tulla tyttöjen kans kattoo tallia ja sopimaan jatkosta.mut sinun numerosi ei ollu käytössä. soitatko ?!!
Haluaisin yhteyttä lievästi kehitysvammaiseen tyttöön (tai omaiseen alustavasti).
Minulla on tosi mukava, itsenäinen, juuri 15 vuotta täyttänyt lapsenlapsi, jolta puuttuu ystävä. Tyttö on erityisluokalla mutta käy joissakin aineissa "tavisopetuksessa". Kykyprofiili on siis epätasainen. Tietokoneen käyttö sujuu hyvin ja hän harrastaa musiikkia ja ratsastusta. kaarina.tornqvist@luukku.com
Minulla 9-vuotias iloinen je reipas tyttö, joka kaipaa kovasti kavereita Seinäjoella tai lähistöllä. Lievä kehitysvamma(ei näy ulospäin), käy erityisluokkaa, mutta ihan
"normaali" leikeissä ja kanssakäymisessä, ehkä hiukan ikäistään lapsellisempi. On tosi yksinäinen, vain pikkuveli kaverina. Leikkisi myös vähän nuorempien tyttöjen kanssa mielellään. Kuljetukset järjestyvät!
...unohtui yhteystieto eli heidi.saukko@netikka.fi
Jos olette Etelä-Pohjanmaalta, Seinäjoen Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:llä on Ystävyys Yhdistää-toimintaa, jossa koulutetaan ystäviä kehitysvammaisille henkilöille. Koulutettu ystävä sitten tapaa kehitysvammaista ja käy esim. konserteissa yms, mikä ketäkin kiinnostaa tehdä. Myös kaveritapaamisia järjestetään. Lisätietoja löydät www.netikka.net/seinajoen.kvtuki ja sieltä Ystävyys Yhdistää-toiminta.
Myös yhdistyksen toimistolle voi ottaa yhteyttä.
Mikäli kotikuntasi ei vielä ole mukana toiminnassa, voit itse ottaa yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen ja ehdottaa, että kuntasi lähtisi toimintaan mukaan.
Toimintaa rahoittaa RAY.

Meidän vajaat 7-v pojalla on ystävä toiminnan kautta (n 20v tyttö) ja ystävä on käynyt leikkimässä pojan kanssa kotona ja ollut luistelemassa yms. Suosittelen.
Myös KVTL:llä on Kaveri-projekti, siitä kannattaa kysyä liitosta lisätietoja. Toimii käsittääkseni samoilla periaatteilla, mitä Seinäjoen yhdistyksenkin toiminta, ja toimii Etelä-Pohjanmaan ulkopuolella.
entäs Kaveri-projekti? www.kvtl.fi/kaveri
Hei! Siitä on jo vähän aikaa kun kirjoitin tänne sen vuoksi että tyttäreni ei löydä vertaiskavereitaan. Käytin nimimerkkiä "kipuilua". Aiheeseen vastasi mm. nimimerkki ystävä nuorelle jonka lapsenlapsi, tuolloin 13 vuotias, oli hyvin yksinäinen lievästi kehitysvammainen tyttö. Silloin ehdotit sähköpostin vaihtoa. Olin väsynyt enkä jaksanut vähään aikaan mitään. Vieläkö luet näitä. Voisin laittaa tietoni tuonne "toimitukseen" josta voisit tiedustella sitä. Edelleen tyttäreni on hyvin yksinäinen vaikka on joitakin tuttavuuksia matkan varrella kehittänyt. Muutkin joilla on erittäin lievästi kehitysvammaisia 14-20v nuoria voisivat olla yhteydessä. Voisi järjestää vaikka "kerhoillan" yhdessä. Kysykää toimituksesta nimimerkkiä.
Quote

<strong>Vernerin toimitus huomauttaa: kirjoittajan sähköpostiosoitteen voi pyytää osoitteesta verneri(at)kvl.fi</strong>
Ystävä-nuorelle nimimerkillä kirjoitti Helsingissä asuva äiti 14.6.07. Vieläkö käyt sivuilla? Jos näet tämän vieläkö olisit kiinnostunut tutustumaan. Tyttäreni on 20v mutta haluaisi edelleen itseään nuorempaa seuraa kun ei aikuisten tapainen maailma vielä kiinnosta. Jos olet kiinnostunut tai joku muu lievästi kehitysvammaisen vanhempi niin osoitteeni on toimituksessa.
Hei, niin kuin joku jo aiemmin kirjoittikin, on Tukiliitossa käynnistynyt Kaveri-projekti (www.kvtl.fi/kaveri), missä pilotoidaan parhaillaan Best Buddies –kaverimallia.

Käytännössä etsimme kavereiksi kehitysvammaisia ja vammattomia nuoria, jotka ovat sunnilleen saman ikäisiä, samaa sukupuolta ja joilla on samat kiinnostuksen kohteet. Kyseessä ei ole tukihenkilötoiminta, vaan ihan arkinen tavallinen kaveruus. Kenellekään ei siis makseta kaverina toimimisesta palkkaa, eikä meillä myöskään ole mitään liittymismaksuja. Ennen kaveruuden alkua kaikki mukaan lähtevät koulutetaan siihen, mitä se kaveruus käytännössä on.

Tällä hetkellä meillä on rekisterissä kehitysvammaista kaveria etsiviä parikymppisiä vammattomia naisia mm. Tampereelta, Jyväskylästä, Oulusta ja Helsingistä. Mukaan toimintaan pääsee täyttämällä sähköisen kaverilomakkeen osoitteessa www.kvtl.fi/kaverit.

Kerron mielelläni lisää Best Buddies –kaveruudesta!

Aurinkoista kevättä kaikille,
Kati Ruotsalainen
kati.ruotsalainen@kvtl.fi
vaapa mies vaasasta päin moi heidi hyvönen mikä on sun sähkö posti osoite olis kiva saada se niin voitais ola sähköpostin kauta yhtydesä kun kirjeen vaihto palsta on suljetu konan ja sine ei pääse enän
jostain ihmen syystä en tiedä miksi ei pääse sinen enän
Hei,

Hyviä tapoja saada ystäviä ovat erilaiset vertaistukiryhmät ja myös päivätoimintaa järjestetään erilaisissa yhdistyksissä ja asumispalveluissa. Rohkeasti mukaan toimintaan.
Mun pikkusisko 17v on lievästi kehitysvammainen frax-tyttö. Kavereita ei juuri ole. Ja meijän allu kyllä its tajuaa tilanteensa. Kyselee ja itkee tuon tuosta että "oonko mä kehitysvammainen"
Syksyllä alkaisi koulu erityisammattioppilaitoksessa,mutta oli väärentänyt vanhempien allekirjoituksen ja perunut paikan.Syyksi sanoi ettei halua "vammaisten kouluun" Tuntuu tosi pahalta allun puolesta,kun ei tiedä miten sen tuskaa helpottaisi. Jostain kun löytäisi samantasoisen samoja pohtivan ystävän hänelle.
olen lievästikehitysvammainen poika mulla one adhd ylivilkas ei ole yhtään ystäviä ja harmittaa todella paljon ehkä ne ihmiset vihaavat mua kukaan ei välitä minusta yhtään
tuo kuulosta tosi ikävältä asialta toivon jos hän saa uuden ystävän mulla ei ole juuri ketään joka olisi mun hyvä ystävä ja aina tulee haukumista ja valittamista päin naamaa olen ollut varsinais suomen erityishuolo piiri kuntayhtymässä suljetulla osatolla 4 viikkoa ei oo kivaa mut kun tein pahaa itselleni vedin viiltoja käteen ja olen puhunut että mä hirttään itseni ja sitten sain apua taina rautaoja neurologia erikoislääkäri
Hei!en tiedä onko oikea paikka.....olen yksin ja mulla on ollu vääriä ystäviä.ovat käyttäneet hyväksi vain minua.ei ole todellista ystävää.haluan vaikka kirjoitella teidän kaikkien kanssa.jotka ymmärrätte minulla onheikkolahjaisuus ja olen 43 mutta nuoren tasolla.kuuntelen kissiä.yö.meiju suvas jne jne
voitas yhdessä mennä ravintolaankin jos pystyt ja kaupungille tai lenkille.asun jyväskylässä.
puheeni on joskus erilaista vain....kirjotelkaa hyvät immeiset olen niin yksin msiki085@gmail.com
Hei! Älä suotta masennu, kyllä sinä löydät vielä kavereita.

Oletko kokeillut jättää kirjeenvaihtoilmoitusta Vernerin selkokielisille sivuille? Voit jättää oman ilmoituksen tai vastata muiden ilmoituksiin. Palsta on osoitteessa
http://verneri.net/selko/kirjeenvaihtopalsta/

Voit kokeilla myös uutta Kaveripiiri.fi-palvelua osoitteessa
http://www.kaveripiiri.fi/
Siellä voit tutustua muihin ihmisiin ja keskustella.

Hyvää kesänjatkoa!
Moi,

löytyisikö mistään kaveritoimintaa yli 18-vuotiaalle kehitysvammaiselle? Mulla on lievästi kehitysvammainen isosisko, ikää hänellä on 19 vuotta. Hänellä on myös kehitysvamman lisäksi keskivaikea dysfasia.

Siskoni elämä on 10-12-vuotiaan oloista ja juuri sen kaltaiset kaverit sopisikin hyvin siskolleni. Kehitysvammaisten seurassa siskoani pidetään liiankin hyvätasoisena. Mutta missä sitten nätä hyvätasoisia lievästi kehitysvammaisia ihmisiä voisi kohdata? Siskoni haluaisi enimmäkseen kaveerata tasoistensa kanssa.

Siskoni on urheilullinen ja sosiaalinen nuori nainen, hän opiskelee tällä hetkellä ammattiin. Kesäloman tullessa siskoni on paljon yksin, koulussa on hänen suurin osa kavereista. Siskoni saattaa välillä käyttäytä kuin hänen ikäistensä kuuluu, mutta suurimmaksi osaksi hän elää 10-12-vuotiaan tytön elämää.
kyllä se on totta mullakaan ei ole ikäisiään kavereita mulla on lievä kehityksen viivästymä ei ole vammaa sitä asiaa ihmetellyt ikää on jo 29 vuotta on ollut kaveri ongelma jo lapsesta asti henna porista

Vastaa viestiin