Munuaisaltaiden laajentuma

Kysymys 

Hei!

Meidän tyttövauvalla todettiin munuaisaltaiden laajentumaa rv27 , kun olimme 4d ultrassa, koot olivat 7mm molemmin puolin. Alle 10mm kuitenkin. Rakenneultrassa kaikki oli kunnossa rv20.

Noin rv28-29 ä-polilla altaat olivat molemmat alle 5mm kun kävin muiden asioiden takia ultrassa.

Nyt taas kontrollissa rv32 munuaisaltaat 7mm molemmin puolin.

Koko ajan vauva kasvanut vähän yläkäyrällä ja rv32 ultrassa todettiin että ilmeisesti pitkä tyttökin tulossa. Lapsivesi ja muut rakenteet ollut koko ajan kunnnossa.

Rv12 seulat eivät hälyttäneet ja down riskiksi saatiin 1:4000 , mutta mahtaako tälläiset löydöt nostaa riskiä?

Mistäköhön tämä jojoilu johtuu? Pelkään downia tai muuta kromosomihäiriötä. Lääkäreiltä en ole saanut kunnollista vastausta.

Vastaus 

Hei,

Asiantuntijamme, lääkäri Ansa Aittokallio-Tallberg on vastannut munuaisaltaiden laajentumista koskeviin kysymyksiin tällä kysymyspalstalla usempaan otteeseen. Tässä linkkejä aikaisempiin kysymyksiin ja vastauksiin:

http://verneri.net/yleis/munuaisen-koko-0

http://verneri.net/yleis/laajentuneet-vai-ei

http://verneri.net/yleis/poikkeavan-suuri-virtsarakko-ja-munuaisaltaat-suurentuneet

http://verneri.net/yleis/laajentuneet-munuaiset

Aikaisemmista vastauksista lainattua:

"Munuaisaltaiden laajuus voi vaihdella lyhyelläkin aikavälillä: Ei ole aivan harvinaista, että lievästi laajentunut munuaisallas onkin seuraavana päivänä normaali. Munuaisissa muodostuva virtsa kulkeutuu virtsajohtimia pitkin rakkoon ja joskus tämä kulkureitti saattaa "vetää" ohimenevästi huonosti aiheuttaen munuaisaltaan laajentumisen."

Ystävällisin terveisin,
Verneri.netin toimitus