Osallinen

Hiljattain olin Tuomasmessussa, jumalanpalveluksessa, liturgina. Yksi avustajista, evankeliumikirjan kantaja, oli Uuno. Saarnan jälkeen, kolehdin alkaessa, Uuno tuli saarnaajavieraan luo.

– Niin, mihin nuo rahat menevätkään?

Saarnaaja kertoi avustuskohteesta ja poika palasi tyytyväisenä kirkonpenkkiin. Kuinka hän nauttiikaan uudenlaisesta osallisuudesta, seurakuntalaisuudesta, paikasta yhteisön jäsenenä. Siitä, että voi niin moniin asioihin vaikuttaa, ottaa itse selvää, epäillä ja keskustella.

Päivä päivältä olen vakuuttuneempi siitä, että osallisuus omasta elämästään on kehitysvammaiselle lapselle, nuorelle ja aikanaan aikuiselle, kaikista olennaisin asia hyvän elämän kannalta.

Olla subjekti, toimija, vaikuttaja, omassa elämässään, ei objekti.

Luistelu

Osallisuus ja itsenäisyys ovat jotain, minkä lapset normaalitilanteessa taistelevat itselleen. Vuosi vuodelta he haluavat enemmän vaikuttaa itse asioihin. Viisas vanhempi antaa siimaa, mutta vastustaa suunnitelmia sen verran, että lapsi löytää oikeasti vastuuta ja itsenäisyyttä, subjektiutta. Oppii perustelemaan ja kantamaan vastuun.

Liian varhainen toimijuus tuo lapselle ja nuorelle turvattomuutta, liian myöhäinen taas kypsymättömyyttä ja riippuvaisuutta. Olisi oltava oikealla hetkellä liikkeellä.

Mutta mikä se oma hetki on, onkin vaikeampi kysymys, kun on kyse kehitysvammaisesta lapsesta.

Pelastusrengas

Minusta on hienoa, että Uuno osaa katsoa netistä tulvien elokuvien ikärajat. Minusta hän ei 12-vuotiaana voi silti katsoa K12-elokuvia. Psykologisissa testeissä hänet on määritelty 6-8 -vuotiaaksi. Kuinka perustelen kieltoni? Sopertelen keskustelussa jotakin ”minusta se ei vain ole sopivaa”. Uuno tekee tarkentavan lisäkysymyksen:

- Onko liikaa seksiä?

- Ehkä.

- Ja väkivaltaa?

- Ainakin sitä.

Miksi taas unohdin, kuinka viisas poika hän on! Paljon viisaampi kuin vanhempansa.

Uunolla ei nimittäin ole päässään mallia siitä, millainen 12-vuotiaan tulee olla. Hänellä on sen sijaan kirkas ajatus siitä, mistä juuri hän nauttii, mikä hänelle on tärkeää, ja mikä heikentää hänen elämänlaatuaan.

Makkaranpaisto

Vanhempana täytyy olla hereillä. Esimerkiksi sijaishoitopaikkaan tottuminen - muutamana päivänä kuukaudessa – on ajoittain edelleen vaativaa. Mukana on ollut nallea, kotialbumia, Cheekin musiikkia, ja koti-ikävä.

Omanlaista toimijuutta ja elämänsä subjektiutta Uuno tosin osoittaa ikävöidessäänkin.

- Tirrautin, hän saattaa sanoa puhelimessa. Muina miehinä.

Usein mietimme, mikä voisi auttaa tilanteissa. Uuno keskustelee asiasta innokkaasti.

- Soita mulle tunnin päästä uudestaan, niin se itku on varmaan mennyt ohi.

Ja näin olen tehnyt. Uuno on tullut puhelimeen jonkin hauskan lauseen kera.

- Kyyneleet ovat mennyttä maailmaa!

Toivon, että tämä keskustelu jatkuu koko hänen iän ja elämän ajan. Minun harras toiveeni on, että Uuno saa aikuisenakin elämän, jossa hän on itse paras asiantuntija. Että häntä ympäröi dialogi, ystävällisyys ja avoimuus uudelle.

Ja tarkemmin ajateltuna prikulleen sitä samaa toivon muillekin lapsilleni. Ja – jos todella tarkkoja ollaan – myös itselleni. Dialogia, ystävällisyyttä, avoimuutta uudelle.

Hyvää talventaittumista!

Kuvat: Uuno Palosaari

Kommentit

Osallisuus on todella niin tärkeää! Se on myös asia, johon jokaikisellä lapsella on oikeus Suomen lakien ja ihmisoikeussopimuksien mukaan. Tämän päivän kehitysvammaisten aikuisten lapsuudessa sitä ei taidettu oikein edes tietää, mutta onneksi nykyään sentään tiedetään - vielä kun käytännöt joka paikassa muuttuisivat sitä tukeviksi. Toivon, että oma väitöskirjatutkimukseni voisi olla sitä asiaa edistämässä, mutta uskon, että erittäin tärkeä merkitys on tällaisilla blogeilla, jotka tuovat silmiemme eteen yhden ihanan lapsen todellisena ihmisenä, jonka elämä koskettaa monia. Pelkkä tieto ei nimittäin riitä, tarvitaan ymmärrystä ja asenteiden muutosta. Tarvitaan sydämen puhetta sydämelle, niin kuin tässä blogissa.
Johanna, lämmin kiitos sanoistasi. Odotan malttamattomana tutkimustasi ja olen hyvin liikuttunut ponnisteluista tiedemaailmassa kehitysvammaisten (ja kaikkien!) lasten osallisuuden ja toimijuuden hyväksi. Eri tulokulmat, mutta sama sydämen asia!
12-vuotiaan, varsinkaan kehitysvammaisen 12-vuotiaan ei tule todellakaan tietää mitään seksistä saati sitten puhua siitä, koska se on syntiä!
Omasta agusiskostani tiedän, että ei kannata tuijottaa vain psykologista ikää - elämänviisautta ja -kokemusta kertyy kehitysvammaiselle samalla tavoin kuin muillekin. Se ei tietysti helposti avaudu vieraille, mutta olisi kyllä hienoa, jos tämä voisi näkyä osallisuudessa.
Kiesus, miten tuomitseva asenne nimimerkillä Uskovainen.

Onneksi blogin kirjoittaja osaa hengellisyydestään huolimatta kirjoittaa niin, että ei tuputa omaa maailmankatsomustaan lukijoille eikä tuomitse ketään.
Hei
rakas uusi ystävä,
Kiitos päivästä, miten olet tänään yhdessä yrityksenne kanssa ja
teidän

koko perheeni? Nimeni on LAHJAKORTTI Ann, Kuitenkin, haluan todella

luoda todellinen suhde sinuun ja edes olla hyvä ystävä me
kuten sinä

ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ritaannak2@gmail.com

uutta ystävää varten, jotta voin lähettää sinulle makeita kuvia ok im ei ole hyvä
lataa

  kuvani täällä syistä ok
ritaannak2@gmail.com

Lisää uusi kommentti