Pirkanmaalla uudistettiin palveluja

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi vammaispalvelujen kehittämisohjelman ja uudisti demokratiarakennetta.

Aluevaltuusto hyväksyi maanantaina vammaispalvelujen kehittämisohjelman sekä hallintosääntömuutokset, joilla demokraattista osallistumis- ja päätöksentekojärjestelmää uudistetaan.

Vuoteen 2035 asti tähtäävässä vammaispalvelujen kehittämisohjelmassa vahvistetaan ohjausta ja neuvontaa muun muassa palveluneuvonnan ja lähitorien toiminnan avulla. Tavoitteena on kehittää ja monipuolistaa itsenäistä elämää tukevia palveluja ja työelämäsuuntautuneisuutta sekä keventää palvelurakennetta esimerkiksi järjestämällä tuettua asumista normaalin asumisen yhteydessä tai yhteisöllisen asumisen läheisyydessä.

Valtuustossa linjattiin, että vammaisneuvoston edustaja voi osallistua toimeenpanoryhmän kokoukseen tarvittaessa asiantuntijana.
Vammaisten asukkaiden palvelutarpeen arvioidaan kasvavan väestönkasvun, ikääntymisen, itsenäistyvien nuorten palvelutarpeiden sekä lakiuudistuksen vuoksi. Vuoteen 2035 mennessä asiakasmäärän arvioidaan kasvavan 434–514 henkilöllä. Tällä hetkellä palvelujen kustannukset ovat Pirkanmaalla pienemmät kuin maassa keskimäärin. Asumispalvelujen kustannukset muodostavat lähes puolet palvelujen kustannuksista.

Valiokuntien määrä ja jäsenmäärä vähenee

Aluevaltuusto päätti maanantaina äänestysten jälkeen lopulta esityksen mukaisesti hallintosääntömuutoksista, joilla uudistetaan hyvinvointialueen demokraattista osallistumis- ja päätöksentekojärjestelmää. Aluevaltuusto päättää jatkossa kaikista hyvinvointialuestrategiaan perustuvista strategisista ohjelmista, mikä vahvistaa aluevaltuuston toimivaltaa. Aluevaltuusto hyväksyi lisäksi yksimielisesti ponnen, jonka mukaan tulevan valtuustokauden strategiaprosessissa varmistetaan valtuuston vahva osallisuus myös strategian toimeenpanon suunnittelussa ja seurannassa.

Jatkossa hyvinvointialueella on kolme valiokuntaa nykyisten neljän sijaan. Valiokuntien jäsenmäärää vähennetään nykyisestä 21 jäsenestä 15 jäseneen. Valiokuntien tehtäväalueita määritellään jatkossa valtuuston valiokuntaohjelmassa. Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti valiokuntia koskevan ponnen, jonka mukaan valiokuntaohjelmaan tulee kirjata, että valiokunta voi käsitellä valiokunnan määräenemmistöllä ajankohtaisia ja ennakollisesti tärkeitä asioista.

Aluevaltuusto voi myös ensi vaalikaudella päättää aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävien hoitamisesta osa-aikaisesti tai päätoimisesti työaikaan sidotulla palkalla.

Aluevaltuuston merkitsi maanantaina tiedoksi myös aluehallituksen vastauksen arviointikertomukseen ja tarkastuslautakunnan väliarviointiraportin. Niin ikään valtuustoaloitteiden vastaukset merkittiin tiedoksi, paitsi vastaus aloitteeseen ”Paperittomille ihmisille taattava välttämätön terveydenhuolto myös jatkossa”, joka palautettiin uudelleen valmisteltavaksi äänestyksen jälkeen.

Tapio Kangasniemen tilalle aluevaalilautakunnan 2. varajäseneksi valittiin Hannu Juhola.