Onko vauvallani CP-vamma tai puoli ero?

Kysymys 

Hei,

8kk ikäinen vauvani syntyi suunnitellulla sektiolla, eikä synnytyksessä ollut mitään ongelmia. Mutta osastolla hänellä oli minun raskausdiabeteksen vuoksi matala verensokeri (ainakin kerran alle 2,2). En tiedä voiko tällä olla vaikutusta nykyhetkeen? Olen lukenut, että se saattaisi aiheuttaa aivovaurioita. Päänympärys oli syntyessä 35cm ja nousi siitä heti yläkäyrälle syntymän jälkeen ja on kasvanut tasaisesti yläkäyrällä tähän asti.

Vauva suosi vastasyntyneenä nukkuessaan aina oikeaa kylkeä tai käänsi pään oikealle. Päätä oli vaikeaa saada pidettyä vasemmalle käännettynä. Neuvolassa sanottiin jänteväksi. Tässä hänen kehityksensä kulkua, josta voisi saada jonkinlaisen kokonaiskuvan.

-Kannatteli päätään normaalisti traktiossa 3kk ikäisenä.

-Oppi kääntymään 4kk iässä, mutta kääntyy enimmäkseen vain oikealta vasemmalle.

-Tarttui leluihin 3kk iässä.

-Varasi painollaan molemmille jaloille 4kk iässä, ei varvistamista.

-Aloitti jokeltelun 1-2kk iässä.

-Tavu-jokeltelun 5kk iässä.

-Ensimmäinen sana "äiti" 8kk iässä.

-Istui ilman tukea 7kk iässä.

-Ryömi eteenpäin 7kk iässä, mutta vasen jalka ei aluksi pysynyt mukana. Tätä ennen liikkui peruuttamalla ja kellonviisarimaisesti.

-Nousee itse istumaan konttausasennosta 8kk iässä.

-pinsettiote 8kk iässä, mutta vain oikealla kädellä ensin.

-Pitää edelleen käsiä välillä nyrkissä joissakin tilanteissa, etenkin oikea käsi on useammin nyrkissä 8kk iässä! Mihin tällainen liittyy muuhun kuin CP-vammaan?

-Tarttuu kuitenkin leluihin molemmilla käsillä ja leikkiessään käyttää molempia käsiä yhtä paljon ja siirtää lelua kädestä toiseen.

-Seuraa katseella sivuille, ylös ja alas.

-Osaa vilkuttaa 8kk iässä.

-Osasi taputtaa rumpua ja soittaa marakassia 6kk iässä.

-Oppi kääntämään kirjan sivuja 3,5kk iässä ja nykyisin osaa itse "lukea" kirjan alusta loppuun.

-Ei osaa vielä kontata, joten en vielä näe liikkuuko raajat vuorotahtiin ja pysyykö vasen jalka mukana?

-Pysyy seisoma-asennossa tukea vasten, mutta ei vielä nouse itse tukea vasten 8kk iässä.

Vastauksesta olisi suuri apu oman mielenrauhan vuoksi. Kiitos etukäteen!

Vastaus 

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi.

Verneri.netin kysymyspalstalle on aikaisemminkin tullut kysymymys liittyen raskausdiabeteksestä johtuvaan sikiön hapenpuutteeseen. Voit katsoa kysymyksen ja siihen annetun vastauksen tästä linkistä.

Toivottavasti vastauksesta on apua sinulle.

Verneri.net on on verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta ja antaa neuvontaa ja ohjausta kehitysvammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Cp-vamma ei ole kehitysvamma ja siksi meillä ei ole erityisosaamista siihen liittyvissä kysymyksissä. Meille on kuitenkin esitetty aikaisemminkin CP: vammaan liityviä kysymyksiä. Tässä linkki kysymykseen ja siihen annettuun vastaukseen. Tämä voi olla sinulle hyödyksi.

Jos teillä on aihetta epäillä, että lapsellanne olisi cp-vamma, teidän on hyvä ottaa yhteyttä CP-liittoon. Tässä linkki CP-liiton sivuille.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus