Kehityshäiriö ja seuraava raskaus

Jos esikoisella on jokin kehityshäiriö, niin onko seuraavassa raskaudessa mahdollista seurata tarkemmin sikiön kehitystä muutoin kuin tavallisella kahdella ultralla ja niskapoimututkimuksella? Saisiko jostain tukea esimerkiksi 4d- tai 3d-ultraan?

Vastaus

Käytännössä 3d- tai 4d -ultraäänitutkimuksella ei yleensä saada lisäapua sikiödiagnostiikkaan, vaan tavallinen ultraäänitutkimus on hyvä rakenteellisten poikkeavuuksien seulomiseksi. Sen vuoksi 3d- tai 4d- ultraäänitutkimuksiin ei saa yhteiskunnalta tukea, vaan halutessaan ne voi toteuttaa omalla kustannuksellaan.

Mikäli perheessä jollakin lapsella on kehityshäiriö, voidaan juuri tämän asian suhteen tehdä tarkempia tutkimuksia. Esimerkiksi, jos kyseessä on kromosomipoikkeavuus, voidaan tällainen poissulkea tutkimalla sikiön kromosomit istukkanäytteestä (raskauden kestettyä 10 viikkoa) tai lapsivesinäytteestä (raskauden kestettyä 15 viikkoa). Sikiötutkimuksia tehdään seulontoina vaihdellen sen mukaan, mitä kotikunnassa on päätetty. Äitiysneuvolasta saa tietää oman kotikunnan tarjoamat tutkimukset.

Niina Pesonen
erikoistuva lääkäri
Väestöliiton perinnöllisyysklinikka

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!