Rahankäytön opettaminen

Kysymys 

Miten opetetaan lievästi kehitysvammaiselle, mutta todella impulsiiviselle nuorelle miehelle rahankäytön perusteita? Impulsiivisuus ilmenee mm. siinä, että isoveljeni saattaa hetken mielijohteesta rynnätä lähimpään kauppaan ja ostaa vaikka 2 kiloa karkkia tai uuden urheilulehden, vaikka edellinenkin olisi vielä lukematta. Ja pari viikkoa sitten veljeni hermostui kamalasti, kun hänelle sanottiin, että 15 euron viikkoraha ei riitä uuteen tietokoneeseen. Ja sitä paitsi, hän sai viime jouluna uuden tietokoneen, kun edellinen hajosi.

Asia huolestuttaa, koska veljeni muuttaa ensi vuonna asumisyksikköön.

Vastaus 

Hei,

Eämänhallinnantaitojen oppiminen voi olla haastavaa, mutta ei suinkaan mahdotonta. Opettamiseen tarvitaan usein käytännönläheistä tulokulmaa; selittäminen ei usein auta, mutta konkreettinen yhdessä tekeminen voi olla avain oppimiseen.

Oppimista voi edesasuttaa esimerkiksi se, että menette yhdessä käymään kauppareissulla ja harjoittelette "järkevien" valintojen tekemistä. Näissä tilanteissa oppimista voidaan tukea esimerkiksi pienillä vihjeillä, joiden antamista voidaan vähentää tai lisätä sen mukaan, miten henkilön taidot kehittyvät. On myös muistettava se, että myös kehitysvammaisilla henkilöillä on oikeus tehdä ns. "vääriä" valintoja.

Jos raha-asioista huolehtiminen on veljellesi haastavaa, voi edunvalvojan hankkiminen tulla kysymykseen. Edunvalvojana voi toimia myös lähiomainen. Lisätietoja edunvalvonnasta löytyy Digi- ja väestöviraston sivuilta.

Ystävällisin terveisin,
Verneri.net toimitus

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!