Pienehkö sikiön pään koko (bpd-mitta)

Kysymys 

Olisin halunnut kysyä mielipidettä pienehköön sikiön pään kokoon.

Rakenneultrassa rv 20+4 sikiön pään mitat olivat bpd 41,6mm ja hc 172mm ja kontrollissa rv 21+2 bpd 45mm ja hc 179mm. Muut mitat vastasivat viikkoja ja kaikki rakenteet olivat kunnossa.

Meille tarjottiin mahdollisuutta lapsivesipunktioon, mikäli itse olisimme sen halunneet, mutta suoranaisesti sitä ei suositeltu. Kannattaako näillä tiedoilla tehdä punktiota eli voisiko pelkästään pienehkö pään koko kertoa kehityspoikkeavuudesta vai meneekö tämä suurella todennäköisyydellä normaalin vaihtelun piikkiin?

Vastaus 

Hei,

Tärkeää on, että pään muoto, luusto ja sisäiset rakenteet ovat normaalit. Lakimitta kuvaa pitkästi paitsi raskauden kestoa, myös perintötekijöitä. Eli tässä tapauksessa pään muotoa. Sikiön pään luut ovat myös hyvin pehmeät, mistä syystä pään muoto voi vaihdella jonkin verran sikiön asennon mukaan. Pään ympärys sen sijaan pysyy vakiotan muodosta riippumatta. Siten se antaa paremmin kuvan pään koosta.

HC 172 vastaa keskiarvoltaan raskausviikkoa 20, mikä on täysin ok raskausviikolle 20+4. Samoin on hc 179mm ok 5 päivää myöhemmin. Myös BPD on kasvanut lineaarisesti. Sinänsä noin tiheä mittaaminen ei ole mielekästä. Varsinkaan, jos mittaaja vaihtuu, sillä noihin sikiömittoihin vaikuttaa aina jonkin verran mittaajan "käsiala" eli pientä heittoa mitoissa riippuen mittaajasata.

Menee siis normaalin vaihtelun piikkiin.

Ystävällisin terveisin,
Ansa Aitokallio-Tallberg
LKT, naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri

------

Oliko Verneri.netin neuvontapalstasta sinulle hyötyä? Jätä meille palautetta!

Vastaa palautekyselyyn tästä linkistä!