Uusimmat kysymykset

Minun asunnossa ei kuunnella minua

16.10.2019

Hei!

Eikö se ole niin, että minun asuntolani ohjaajien pitäisi kuunnella minun huoliani, eikä haukkua minua. Mutta minun asuntolani ohjaajat eivät kuuntele. Haukkuvat vain minua, vaikka se ei kuulu ohjaajien toimenkuvaan haukkua asukkaita koko ajan.

Vastaus:

Kurjaa, että sinusta tuntuu, että ohjaajat haukkuvat sinua.

Oletko kertonut ohjaajille, miltä sinusta tuntuu? Oletko kertonut, miten toivot heidän puhuvan sinulle?

Miten itse puhut ohjaajille? Puhutko sinä heille ystävällisesti? Kuunteletko sinä, mitä heillä on sanottavaa?

Yleensä asiat selviävät parhaiten, kun niistä puhuu ystävällisesti. Voisit vaikka yrittää näyttää ohjaajille esimerkkiä. Jos sinä puhut heille ystävällisesti, ehkä hekin puhuvat sinulle ystävällisesti?

Tsemppiä!

Asuntolani ohjaajat valehtelevat

16.10.2019

Miksi minun asuntolani ohjaajat valehtelevat minulle jostain minun postista? Ettei minulle ole tullut mitään postiennakkolappuja? Mutta silti on tullut. Eihän postista saa valehdella minulle ja muutenkaan?

Vastaus:

Ohjaajat eivät saa valehdella sinulle sinun posteistasi.

Miksi ajattelet, että he valehtelevat? Voisiko kyseessä olla väärinkäsitys? Tai voiko olla, ettei sinulle ole tullut postiennakkolappua?

Yleensä asiat selviävät parhaiten, kun niistä kysyy ja puhuu ystävällisesti.

Toivottavasti asia selviää!

Itsemääräämisoikeus

16.10.2019

Eikö se ole niin, että minulla on itsemääräämisoikeus? Mutta minun asuntolani koko ajan puuttuu siihen. Ihan kuin minulla ei saisi olla ollenkaan itsemääräämisoikeutta.

Vastaus:

Kyllä sinulla on itsemääräämisoikeus.

Oletko kertonut asuntolassa, mistä asioista haluaisit päättää itse? Oletko kertonut, miltä sinusta tuntuu, kun et saa päättää itse?

Asiasta kannattaa jutella. Sinun kannattaa kertoa omista tunteistasi ja toiveistasi. Sinun kannattaa myös kuunnella, mitä sanottavaa asuntolan ohjaajilla on.

Tsemppiä!

Sää

15.10.2019

Onko tänään millainen sää?

Vastaus:

Verkko-Kerttu vastailee kysymyksiin Helsingissä. Täällä on tänään puolipilvistä eli välillä paistaa aurinko ja välillä on pilvistä.

Täällä on myös todella kaunis ruska. Auringon valo korostaa upeasti ruskan värejä.

Internetissä on useita palveluita, jotka kertovat eri paikkakuntien säätietoja.

Itse katson säätietoja esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta (www.ilmatieteenlaitos.fi). Harmi, että sivusto ei ole selkokielinen.

Vielä ei taida olla yhtään selkokielistä sääpalvelua. Toivottavasti sellainen kehitetään pian!

Paha

14.10.2019

Miten pääsisin pois pahoista tavoistani? Kun minä koko ajan näytän keskisormea ja kiroilen. Haluan päästä niistä eroon. En ollut ennen sellainen.

Vastaus:

Omaan käytökseen voi kyllä vaikuttaa, mutta se ei aina ole helppoa.

Onko sinulla omaa lääkäriä tai jotain tuttua ihmistä, joka voisi auttaa sinua tässä asiassa?

Asuntola on ilkeä

10.10.2019

Hei

Minusta tuntuu että, minun asuntolani koko ajan haukkuu minua ja minun äitiä ja minun poikaystävääni. Vaikka väittää, että ei hauku. Mutta minä en usko heitä. Kukaan ei tee asian hyväksi yhtään mitään.

Minulla on itsemääräämisoikeus. Mutta heidän pitää aina puuttua siihen, että minä en saa tehdä mitä vain.

Vastaus:

Onpa kurja tilanne.

Miten olet yrittänyt ratkaista asiaa? Oletko kertonut asuntolan henkilökunnalle, miltä sinusta tuntuu? Oletko pyytänyt tilanteen selvittämiseen apua? Onko jotain muuta, mitä voisit itse tehdä tilanteen muuttamiseksi?

Tsemppiä!

Vankila

10.10.2019

Hei Kerttutäti

Miten pääsee vankilaan?

Vastaus:

Vankilaan joutuu, jos rikkoo lakia eli tekee rikoksen.

ADHD

10.10.2019

Voiko ADHD:stä parantua?

Vastaus

ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

ADHD ei häviä iän myötä. Mutta suurella osalla nuorista oireet lievittyvät, kun he kasvavat aikuisiksi.

ADHD-oireisiin voi myös saada monenlaista apua ja tukea. Asiasta kannattaa kysyä vaikka omalta lääkäriltä ja läheisiltä ihmisiltä.

Kysymys ADHD:stä

9.10.2019

Miksi jotkut sanovat, että ADHD-diagnoosin saaneet ihmiset ovat hulluja, jotka vain ryyppäävät ja käyttävät huumeita?

Minulla on ADHD, enkä minä ole mielestäni hullu. Minä en ole ikinä käyttänyt huumeita. Käytän alkoholia vain pari kertaa vuodessa, koska ryyppääminen on minusta älytöntä touhua.

Vastaus:

ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

Onpa ikäviä tuollaiset puheet, mistä kerroit. Ne eivät pidä paikkaansa. Tuollaiset puheet ovat väärin myös siksi, että ne aiheuttavat ihmisille pahaa mieltä.

On hyvä, että tunnet itsesi ja tiedät rajasi. Tiedät, mikä määrä alkoholia on sinulle sopiva ja miten usein haluat alkoholia käyttää.

Kysymyksiä Matkustaminen-osiosta

8.10.2019

Hei Kerttu. Yritin mennä Vapaa-aika-osion kautta lukemaan matkustaminen-osiota. Mutta siitä pääsi vain johonkin blogiin. Ennen siitä samasta kohdasta pääsi lukemaan matkakertomuksia ja miten metrolla ja lentokoneella matkustetaan. Miksi niitä juttuja ei enää pääse lukemaan? Onko Vernerin sivuihin tullut jokin vika?

Vastaus:

Kiitos kysymyksestä. Sivuilla on Matkustaminen-osiossa pieni tekninen vika. Korjaamme sen mahdollisimman pian.

Lääkkeiden antaminen asuntolassa

7.10.2019

Miksiköhän asuntolassa vain osa ohjaajista saa antaa asukkaille lääkkeitä tai saavat mennä lääkekaapille? Niitä säilytetään lukitussa kaapissa ohjaajien toimistossa, jonne asiakkaat eivät saa mennä koskaan. Entä miksi asukkaat eivät saa pitää omassa huoneessaan ollenkaan lääkkeitä? Minä ainakin osaisin ottaa särkylääkkeen 1-2 päivässä tarvittaessa, jos lääkkeet olisivat minulla omassa huoneessa. En ole niin tyhmä, että ottaisin niitä väärin mutta minuun ei luoteta. Luullaan kai, että ottaisin ne kaikki kerralla. On ikävää pyytää hoitajalta tarvittavaa lääke että kun heillä on muutenkin kiire ja he ovat vihaisia kun häiritsen.

Vastaus:

Vain sellainen ohjaaja voi antaa lääkettä, jolla on lääkehoitokoulutus. Kaikilla ohjaajilla ei tätä koulutusta ole.

Lääkkeitä ei voi säilyttää omassa huoneessa, koska ohjaajilla on vastuu asukkaiden lääkkeiden käytöstä. Tämä liittyy asuntolan kaikkien asukkaiden turvallisuuteen. Niin kauan kun asut asuntolassa, et voi säilyttää lääkkeitä omassa huoneessasi. Jos joskus asut omassa kodissa, saat silloin itse päättää, missä lääkkeitäsi säilytät.

Sairaus vai vamma

7.10.2019

Onko mielenterveysongelma sairaus vai vamma?

Vastaus:

Vamma on pysyvä asia, se ei parane. Sairaus taas voi parantua. Mielenterveysongelma voi parantua ja siksi mielenterveysongelma on sairaus eikä vamma.

Lokakuun kuutamoa

1.10.2019

Lokakuun alkua, teille, meille, kaikille. Syys on nyt parhaimmillaan, luontopolkuakin kun käyttää, hyvänmielen se täyttää. Vai mitä Kerttu?

Vastaus:

No kyllä. Ihana ruska, raikas ilma ja luontopolku. Siitä tulee hyvä mieli. Hyvää syksyä sinulle!

Miksi vammaisia ei oteta todesta?

30.9.2019

Miksi vammattomat ja terveet ihmiset eivät tahdo ottaa todesta ihmisiä, joilla on jokin vamma tai mielenterveyden ongelma? Sitten, jos sattuu olemaan vammainen ja mielenterveyspotilas kuten minä, niin niin sanotut normaalit eivät ota ollenkaan todesta mitä minä sanon, kun puhun vaikka että mitä minusta tuntuu? Sanotaan vain, että siinä se hullu idiootti höpöttää harhojaan, vaikka minun ajatukset, tunteet, fyysiset kivut ja pelot ovat ihan totta. Särkylääkettäkään ei meinata aina antaa, vaikka se olisi ilman reseptiä saatava mieto lääke, kun luullaan, että minä vain pelleilen houreissani pyytäessäni sitä vaikka minulla olisi oikeasti kipua. Samalla tavalla minuun voi sattua kun johonkin toiseen.

Vastaus:

Onpa todella kurjaa, että sinua kohdellaan tuolla tavalla. On todella väärin, ettei sinua oteta todesta. Kunpa tietäisin, miksi jotkut tekevät niin. Kaikki vammattomat ihmiset eivät kuitenkaan ole sellaisia. Toivon, että sinulla on mahdollisuus olla enemmän sellaisten ihmisten kanssa, jotka kohtelevat sinua paremmin.

On myös tärkeää, että pidät puoliasi. Jos joku ei usko, että sinä tarvitset lääkettä, niin sanot, että sinulla on oikeus saada lääkettä. Kenenkään ei tarvitse sietää kipua, jos siihen on olemassa lääke.

Eri kulttuurien hyväksyminen

30.9.2019

Mä seurustelen lievästi kehitysvammaisen romanimihen kanssa, joka rakastaa mua ja mä rakastan sitä todella paljon. Hän on ollut mun asunolla yötä joskus.

Miten mä saan mun äidin tajuamaan, että me rakastetaan toisiamme? Äiti jankutaa mulle, että mieti vielä. En jaksa kuunnella sen jankutamista enää. Millä mä saan sen lopettaan jankutamisen, kun en jätä mun miestä ikinä sen olen päättänyt.

Vastaus:

Onpa ikävää, että äitisi ei hyväksy seurusteluasi romanimiehen kanssa. Onko hän kertonut syitä, miksi hän vastustaa asiaa? Mitä hän pelkää? Onko äitisi tavannut tämän miehen? Voisiko se auttaa, että he viettäisivät aikaa yhdessä. Ehkä hän silloin huomaisi, että hänellä ei ole mitään syytä pelätä.

Mutta jos äitisi ei halua olla tekemisissä miesystävästi kanssa, niin sille ei tietysti voi mitään. Silloin sinun on vain kerrottava äidillesi, miten asiat on. Sinä seurustelet tämän miehen kanssa huolimatta siitä, mitä mieltä hän on asiasta.

Asuntolasta karkaaminen kadulle asumaan

30.9.2019

Mitä mieltä sinä Kerttu olet siitä, kun minä haluaisin karata asuntolasta kadulle asumaan? Etsisin roskiksista ruokaa ja vaatteita. Sitten nukkuisin yöt vaikka jossain puiston penkillä tai roskapöntössä. Haluaisin pois asuntolasta ja sen säännöissä selvästi lukee, että siellä asuminen on täysin vapaaehtoista mutta ei se ainakaan minulle sitä ole, koska en saa muuttaa sieltä pois. Kyllä minä omassa kodissa ainakin jotenkin pärjäisin. Maksaisin itse internetissä laskut, ostaisin kaupasta einesruokaa ja siivoisin silloin kun jaksaisin, eikä se muille mitään pitäisi kuulua, vaikka en aina pärjäisi kovin hyvin omassa kotona.

Vastaus:

No minä ole sitä mieltä, että et sinä voi kadulle karata.

Miksi sinä luulet, että et saa muuttaa asuntolasta pois? Onko sinulle sanottu niin? Kyllä sinulla on oikeus itse päättää, missä haluat asua. Aina toiveet eivät toteudu juuri niin kuin itse haluaa, mutta kyllä sinulle on mietittävä muita vaihtoehtoja kuin asuntola.

Ota yhteys sinun omaan sosiaalityöntekijääsi. Jos et tiedä, kuka sinun sosiaalityöntekijäsi on, soita sosiaalitoimistoon ja kysy. Kerro nimesi ja missä asumisyksikössä asut. Sosiaalityöntekijän työ on auttaa sinua löytämään sinulle paremmin sopiva asuinpaikka.

Sosiaalityöntekijän kanssa voitte alkaa miettiä sinulle vaihtoehtoja. Kerro hänelle, että et ole tyytyväinen nykyiseen asuinpaikkaasi. Moni kehitysvammainen ihminen asuu yksin omassa kodissa. Se onnistuu niin, että he saavat sinne tarvitsemansa tuen. Toivottavasti sinulle löytyy sinulle paremmin sopiva koti. Tsemppiä!

Missä sielut ovat?

27.9.2019

Olen jo pitkään miettinyt, että mitä ihmisen sielulle tapahtuu kuoleman jälkeen? Uskon Jumalaan, Jeesukseen ja siihen, että ihminen joko pääsee Taivaaseen tai joutuu Helvettiin sen perusteella, miten hän elää. Pahat ihmiset eivät Taivaaseen pääse vaan joutuvat Helvettiin. Eniten ihmettelen sitä, että koska sielu sitten menee Taivaaseen tai Helvettiin kun jotkut sanovat että heti kuoleman jälkeen, kun taas jotkut sanovat että tuomiopäivänä Jeesus tulee takaisin maan päälle, lähettää pahat ihmiset Helvettiin ja ottaa hyvät mukaan Taivaaseen. Jos tuo viimeksi mainittu on totta, niin missä se sielu sitten on kuoleman jälkeen siihen tuomiopäivään asti? En oikein usko, että se voi olla haudassa kun samaan paikkaan voidaan myöhemmin haudata muitakin ihmisiä ja jos kaikkien jo kuolleiden sielut olisivat haudoissa niin sittenhän meillä olisi maan alla miljardeja ihmisten sieluja ollut jo tuhansien vuosien ajan. Entä miten vaikka kuolleen vauvan sielu voi päästä Taivaaseen kun sinne pääsee joidenkin mukaan vain uskomalla Jumalaan eikä pieni vauva voi sellaiseen kyetä?

Vastaus:

Tämä on asia, johon minä en osaa antaa vastausta. Olisiko sinun mahdollista puhua asiasta vaikka jonkun papin kanssa? Voisitko vaikka soittaa omaan seurakuntaasi ja pyytää tapaamista papin kanssa.

Se asia minulle tuli mieleen, että nämä ovat uskon asioita. Kukaan ei voi tietää oikeaa vastausta kysymyksiisi, koska sellaisia ei ole olemassa. Mutta selvästi sinä haluat asiasta keskustella. Papit keskustelevat näistä asioista mielellään.

Miesystäväni haluaa minut takaisin

27.9.2019

Miesystäväni jätti minut viime vuonna ja hän sanoi, että hän ei rakasta minua enää, eikä halua minua koskaan enää takaisin. Nyt hän kuitenkin kerjää, että alkaisimme seurustella taas ja pyytää, että antaisin hänelle anteeksi. Olen hänelle anteeksi antanut, mutta en halua enää seurustella hänen kanssaan. Hänhän ei edes rakasta minua enää, koska hän sanoi niin mutta väittää nyt toista. Miten saan hänet uskomaan, että en enää halua seurustella hänen kanssaan varsinkin kun minä seurustelen jo toisen miehen kanssa. En kuitenkaan uskalla kertoa hänelle, että seurustelen uuden kanssa, koska pelkään, että hän tekee nykyiselle miehelleni pahaa.

Vastaus:

Tämän miehen pitää ymmärtää, kun sanot, että et enää halua seurustella hänen kanssaan. Kerrot, että et enää rakasta häntä. Kyllä sen luulisi riittävän. Sen pitäisi riittää.

On ikävää, että pelkäät kertoa uudesta miehestä. Eikö kuitenkin ole riski, että hän saa sen jollakin tavalla tietää? Mitä hän silloin voisi tehdä? Voisitko sinä kertoa jollekin tästä pelosta? Voisiko joku auttaa? Asioiden salaaminen ei ole pidemmän päälle hyvä kenellekään.

Oman erilaisuutensa hyväksyminen

27.9.2019

Minua ihmetyttää, kun jotkut muut työpaikalla sanovat etteivät hyväksy sitä, että on erilainen ja hauluisi olla normaali. Tekisi mieli sanoa niille, että siinä ei ole mitään pahaa, että on erilainen

Olen aina hyväksynyt itse sen, että olen kehitysvammainen. Äitini sanoi minulle joskus niin, että tyttäreni, sinä olet kehitysvammainen ja erilainen, mutta aivan yhtä arvokas kuin muutkin.

Niin minä olenkin kehitysvammainen nuori nainen ja olen onnellinen ja tyytyväinen, kun minulla on kivoja kavereita työpaikalla ja ryhmäkodissa. Ohjaajat ovat kivoja, eivätkä tee liikaa puolesta. Minulla on paljon taitoja, osaan esimerkiksi kutoa.

On rikkaus olla kehitysvammainen nuori nainen.
Hyvää syksyä toivoo onnellinen kehitysvammainen nuori neiti, joka on ylpeästi oma itsensä.

Vastaus:

Onpa mahtavaa lukea sinun viestisi. Siitä tuli todella hyvä mieli. Olet niin oikeassa siinä, että on rikkaus, kun meitä ihmisiä on erilaisia. On suuri rikkaus, että juuri sinä olet olemassa. Jokainen ihminen on arvokas juuri sellaisena kuin on.

Sinulla on hieno ja rakastava äiti. Hän on hyväksynyt sinut ja rakastanut sinua. Siksi sinulla on hyvä itsetunto. Sinä myös rakastat itseäsi, mikä on hyvin tärkeää.

Luulen, että näillä sinun työkavereillasi ei ole yhtä hyvää itsetuntoa kuin sinulla. Ehkä he myös ajattelevat liikaa sitä, mitä eivät voi tai osaa tehdä, koska ovat kehitysvammaisia. Mutta sinä taas iloitset niistä asioista, joita osaat. Sinulla on positiivinen asenne elämään. Se on tosi arvokas asia. Pidä siitä kiinni! Hyvää syksyä sinullekin!

Aistialiherkkyys

27.9.2019

Mitä on aistialiherkkyys? Olen yrittänyt kysyä asuntolan ohjaajilta, mutta kukaan ei oikein osannut selittää sitä.

Vastaus:

Olen vastannut tähän kysymykseen jokin aika sitten. Liitän vastauksen tähän alle. Kannattaa käyttää Verneri.netin haku-toimintoa. Kirjoita etusivun oikeassa yläkulmassa olevaan laatikkoon sana, jota etsit. Sieltä voi löytyä jo vastaus kysymykseesi. Niin kuin löytyi nyt.

Aistialiherkkyys tarkoittaa sitä, että ihmisen aistit eivät toimi kunnolla. Esimerkiksi iho ei tunne kosketusta. Tämä johtuu keskushermoston toimintahäiriöstä.