Perhesuhteet ja sisaruus

Kehitysvammaisen lapsen ensimmäisiin kuukausiin voi kuulua paljon tutkimuksia ja hoitoja, jolloin vauvaperheen arki alkaakin erilaisena kuin vammattomien lasten kanssa. Uuteen tilanteeseen sopeutuminen vaatii aikaa.

Kehitysvammaisen lapsen syntymä saattaa mullistaa perheen arjen. Siinä tilanteessa myös sisarukset tarvitsevat vanhempien tukea ja huomiota. Vammattomalle sisarukselle olisi tärkeää saada vanhempien jakamatonta huomiota. Lasten sopeutuminen on kiinni ennen kaikkea vanhempien hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Tietoa ja tukea on saatavilla ja sitä kannattaa hyödyntää.

Sopeutumisvalmennuskurssit ja vertaistuki eri muodoissaan ovat perheille yleensä hyvin tärkeitä. Lapsen kehitysvammaisuus herättää paljon kysymyksiä paitsi vanhemmissa myös sisaruksissa. Riittävä ja ikätason mukainen tieto vammaisuudesta onkin sisaruksille erittäin tärkeää. Vanhempia saattaa mietityttää, mitä ja millä tavoin sisaruksen kehitysvammaisuudesta kannattaisi kertoa perheen muille lapsille. Hyvä nyrkkisääntö on, että lapsen tietämystä voi kasvattaa hänen omien kysymystensä tahdissa.

Lisätietoa