Haku

Hakutulokset: polku (23 artikkelia)

  1. Muutosten tekeminen: Polku-työväline

    Yksilökeskeinen elämänsuunnittelu on paitsi tiedonkeruuta, myös sitoutumista tarvittavien muutosten tekemiseen ja ratkaisujen etsimiseen.

    Polku-työväline tarjoaa apua tilanteeseen, jossa haetaan muutosta johonkin tilanteeseen. Polku-väline auttaa erityisesti tilanteissa, joissa lopulliseen päämäärään pääseminen edellyttää etenemistä pienin askelin.

    Teemme muutoksia arjessa

  2. Polku-työskentelyn vaiheet

    1. Mikä on henkilön oma tavoite? Millaista muutosta hän haluaa?

    • Polun rakentaminen aloitetaan henkilön tavoitteesta, hänen toivomastaan muutoksesta.
    • Henkilöä autetaan kuvaamaan omaa tavoitettaan tai sitä muutosta, jota hän elämäänsä haluaa.
    • Henkilön oma tavoite ohjaa ja suuntaa polun rakentamista.
    • Jos kyseessä on suurempi tavoite tai muutos, ei asia välttämättä voi muuttua hetkessä. Tarkoitus on Polun avulla rakentaa pieniä askelia kohti tavoitetta.

    2. Mikä on tilanne asian suhteen tällä hetkellä?

    • Tule kuuntelemaan vammaisalan koulutusmahdollisuuksista TE-liveen 15.6.22 klo 13

      Löydä oma polkusi, kouluttaudu alalle tai vahvista aiempaa osaamistasi. TE-liven lähetyksessä esitellään erilaisia polkuja vammaisalalle -malli, joka on havainnollinen tietopaketti etsiessäsi omaa opinto- ja urapolkuasi. Malli on luotu Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE)-hankkeessa. Mallin tavoitteena on tuoda esille vammaisalan monipuolisia opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia. Lähetys on hyödyllinen myös opinto- ja uraohjauksen parissa työskenteleville.

      Tule linjoille keskiviikkona klo 13.00 ja osallistu keskusteluun!  

    • Kehitysvammaisen halu tehdä samoja asioita kuin normaalit ihmiset

      Hei,
      Ehdottomasti kehitysvammaisen nuoren pitää saada ainakin kokeilla samoja asioita kuin kuka tahansa muukin. Turvallisuustekijät on tietenkin otettava huomioon - olisi edesvastuutonta päästää nuori yksin pyörän selkään, jos on selvä vaara, että hän jää auton alle, koska ei hahmota liikenteen kulkua. Asioita pitää aina pohtia yksilöllisesti ja sen mukaan pitää myös toimia.

    • Ammattilaisille

      Jokaisella yksilöllä on perusoikeus tulla kohdelluksi itsenäisenä henkilönä, jolla on oikeus valita oma polkunsa elämässään. Haluamme tuntea, että meitä arvostetaan ja kohdellaan arvokkaasti yksilöinä. Haluamme tehdä merkityksellisiä asioita.

      Kehitysvamma-alan ammattilaisena tai tulevana osaajana sinulla on merkittävä rooli ihmisten tukemisessa kohti heidän omia unelmiaan.

      Verneri.netin Ammattilaisille-osiosta löydät arvokasta tietoa ja työkaluja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten tukemiseen arjessa. Löydät sivuilta myös apua ensitiedon antamiseen perheille.

    • Kehitysvammaiset nuoret TET-harjoittelussa eduskunnassa

      Kehitysvammaisten nuorten TET-harjoittelu eduskunnassa alkaa tänään maanantaina 6.11. Mukaan #tavoitteenatyö-kampanjaan on lähtenyt 37 kansanedustajaa, kaksi eduskuntaryhmää sekä eduskunnan laitoshuolto.

      Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoa kehitysvammaisten henkilöiden työllisyystilanteesta ja heidän potentiaalistaan tehdä palkkatyötä. Kampanjan avulla kehitysvammaiset nuoret pääsevät osaksi eduskunnan työyhteisöä.

    • Itsenäiset – hankkeen loppuseminaari 14.1.2020 Tampereella

      Tervetuloa mukaan kuulemaan Itsenäiset - hankkeen toiminnasta ja tuloksista Tampereelle 14.1.2020!

      Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa tuetusti asuvien kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten osallisuutta, asumisvalmiuksia, elämänhallinnan taitoja, sosiaalisia verkostoja ja läheisten luottamusta. Hankkeen aikana toteutettiin kursseja sekä vertais- ja verkostotapaamisia tukiasukkaille, läheisille ja tukiasumisen työntekijöille.

    • Urahaaveet saat sitten hylätä

      Yksi lause alkuvaiheista, kun olimme saaneet pojan AGU-diagnoosin, on painunut sieluun poikkeuksellisen voimakkaana muistijälkenä.
      - Urahaaveet saat sitten hylätä.

      Sain tämän ohjeen kehitysvammaisen kanssa jo pitkän elämän eläneeltä vanhemmalta. En alkanut pohtia asiaa sen enempää siinä alkushokissa, jossa tunnelma oli ”kunhan selviäisin edes huomiseen”.
      Sitä paitsi olin juuri aloittanut uuden ammatin opiskelun, johon tulisin valmistumaan muutamassa vuodessa. Halusin papiksi. Muita urahaaveita ei ollut.

    • TAITEEN TIELLÄ – seminaari avaa näkökulmia taiteilijuuteen

      Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksessa järjestetään 21.6.2017 seminaari, jossa taiteilijat, taidetoimijat, sekä sosiaali- ja kehitysvamma-alan vaikuttajat käyvät vuoropuhelua kuvataiteilijana toimimisesta. Päivän aikana rakennetaan yhteistä ymmärrystä yhdenvertaisesta taidekentästä.

    • TAITEEN TIELLÄ -seminaari 21.6. Villähteellä

      Taiteen edistämiskeskuks, Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskus sekä Taidekeskus Kettuki järjestävät 21.6 TAITEEN TIELLÄ -seminaarin, jossa esitellään erilaisia reittejä taiteen kentälle ja pohditaan, miten taiteen tie voisi olla kaikille avoin ja esteetön.

    • Toimintakyvyn kuvaus ja arviointi palvelevat tukitoimien suunnittelua

      Toimintakyvyn mahdollisimman eritelty kuvaaminen on tarpeen tukitoimien ja kuntoutuksen tarpeiden määrittelemiseksi, jotta ne kohdentuisivat oikein ja olisivat tarkoituksenmukaisia. Tähän tarkoitukseen on nykyisin olemassa monia käyttökelpoisia menetelmiä.

      Kehitysvammapalvelut ovat käytännöllisiä ja arkisia asioita. Niiden tehtävänä on tukea ihmisen selviytymistä päivittäisessä elämässä ja turvata edellytykset hyvään elämään.

    • Ennusteisiin ei kannata takertua

      Kun Lotta Pynssi syntyi, huomattiin pian, että kaikki ei ollut ihan normaalisti. Lottaa alettiin tutkia. Ensimmäiset perheen kuulemat ennusteet olivat huonoja. Alkuvaiheessa jopa luultiin, ettei Lotta näe eikä kuule. Lisäksi oletettiin, ettei hän tule koskaan kävelemään.

    • Katso äiti - Katso isä!

      Poika oli noin kolmevuotias, kun päätimme viedä hänet ensimmäistä kertaa luistelemaan. Uudet nilkasta vahvistetut ensiluistimet olivat ihanat ja pikkuruiset ja meillä oli kamera ladattuna. Oi, nyt saadaan ensimmäiset luistelukuvat.
      Reissu oli järkyttävä katastrofi.
      Kuin saimme laitettua pojalle luistimet jalkaan ja nostimme hänet ylös, hän valahti jäälle ennennäkemättömän raivarin kourissa. Olimme hämmentyneitä. "Ei tietenkään sinun tarvitse luistella, jos et halua. Kokeillaan ensin niin, että isi pitää kiinni..."

    • Polkeminen sujuu peräpyörällä

      Mitä liikuntaa koko perhe voisi harrastaa yhdessä? Tämä kysymys oli usein äiti Sari Eskelin-Sirénin ja isä Sami Sirénin mielessä. Perheeseen kuuluvat pian parin vuoden ikäinen Olivia ja 7-vuotias Noel, joka tarvitsee erityistä tukea liikkumiseen.

      Yksi vastaus löytyi pyöräilystä. Sopiva apuväline, Tony Cross -peräpyörä, saatiin kokeiltavaksi apuvälinevuokraamosta Helsingistä. Peräpyörä on tuntunut toimivalta vaihtoehdolta. Se kiinnitetään tavallisen polkupyörän taakse. Pyörässä on selkänoja, joka tukee takaa, lisäksi jalkoja ja vatsanseutua voi tukea vöiden avulla.

    • Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi: vammaisille nuorille laadukkaat palvelut sote- ja maakuntauudistuksessa

      Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry vaatii, että vammaisille nuorille varmistetaan laadukkaat palvelut sote- ja maakuntauudistuksessa. Allianssi muistuttaa, että tulevilla kunnilla ja maakunnilla on suuri vastuu vammaisten nuorten oikeuksien toteutumisesta YK:n vammaissopimuksen mukaisesti.

      Allianssi muistuttaa mm. seuraavista näkökulmista:

    • Loppuuko avotyö ja tuleeko tilalle palkkatyö?

      Hei, kiitos kysymyksestä.

      Avotyötoimintaa" kehitettiin 1990-luvulla, kun työkeskuksissa työtoiminnassa oleville haluttiin antaa mahdollisuus päästä työtoimintaan tavallisille työpaikoille. Tavoitteena oli, että sitä kautta avautuisi polkuja työsuhteisiin. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan valtaosin "avotyötoiminta" on jatkunut sellaisenaan ja vakiintunut osaksi vammaispalveluja.

    • Marja-Riitta ja Veijo: Oma elämä, omat valinnat

      Honkalampi-keskuksen lähellä olevan kerrostalon kaksion keittiössä istuu tyytyväinen nainen. Marja-Riitta Heinonen pääsi muuttamaan kihlattunsa Veijo Leinosen kanssa yhteiseen asuntoon, ja takana on muutama kuukausi yhteistä taivalta saman katon alla.

      "Pidin oman pääni, kun yhteen muuttamisesta puhuttiin vanhempieni ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Äitini ei pitänyt aluksi ajatusta yhteen muuttamisesta hyvänä, mutta taipui lopulta, kun huomasi, että haluan todella muuttaa yhteen Veijon kanssa. Perustelin muuttoa myös sillä, että työmatkani lyheni huomattavasti", Heinonen kertoo.

    • Asumisen projektit

      PORUKOISSA – Oma koti ja asumisen sosiaalisuus

      Kehitysvammaliitto ry.

      Oma koti ja siihen liittyvät sosiaaliset verkostot ovat keskeinen hyvinvoinnin ja merkityksellisyyden lähde. Sosiaaliset suhteet ja niihin liittyvä vastavuoroisuus edistävät myös arjen sujumista ja tarjoavat mahdollisuuksia osallisuuden kokemuksille.

    • Laaja-alaiset oppimisvaikeudet

      Laaja-alaisilla oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan epämääräisiä, vaikeasti määriteltävissä olevia oppimisvaikeuksia ja toimintakyvyn puutteita, jotka kouluaikana haittaavat yksilön suoriutumista lähes kaikissa kouluoppimiseen liittyvissä asioissa ja vaikeuttavat selviytymistä myös myöhemmässä elämässä. Muita lähelle tulevia, samantyyppisiä ilmiöitä kuvaavia käsitteitä ovat "lievä kehitysvammaisuus" ja "heikkolahjaisuus".

    • Ikääntyminen riippuu oireyhtymästä

      Ikääntyminen vaikuttaa merkittävästi kehitysvammaisten henkilöiden terveyteen ja toimintakykyyn.

      FT, PsL Oili Sauna-aho selvitti väitöstutkimuksessaan ikääntymisen vaikutuksia eri oireyhtymissä. Tutkija toivoo, että tulokset viitoittaisivat tietä kohti parempaa seurantaa ja kuntoutusta. Tämä voisi johtaa yhteiskunnan säästöihin ja ennen kaikkea kehitysvammaisten henkilöiden mielekkäämpään elämään.