Polkeminen sujuu peräpyörällä

Mitä liikuntaa koko perhe voisi harrastaa yhdessä? Tämä kysymys oli usein äiti Sari Eskelin-Sirénin ja isä Sami Sirénin mielessä. Perheeseen kuuluvat pian parin vuoden ikäinen Olivia ja 7-vuotias Noel, joka tarvitsee erityistä tukea liikkumiseen.

Yksi vastaus löytyi pyöräilystä. Sopiva apuväline, Tony Cross -peräpyörä, saatiin kokeiltavaksi apuvälinevuokraamosta Helsingistä. Peräpyörä on tuntunut toimivalta vaihtoehdolta. Se kiinnitetään tavallisen polkupyörän taakse. Pyörässä on selkänoja, joka tukee takaa, lisäksi jalkoja ja vatsanseutua voi tukea vöiden avulla.

"Parasta on se, että nyt koko perhe pääsee ajamaan. Hiekkatiellä on harjoittelun jälkeen onnistuttu polkemaan viiden kilometrin lenkkejä, asfaltilla menee enemmänkin. On myös mukavaa, kun pyöräillen voi oikeasti mennä jonnekin, kuten jäätelölle, läheiseen mummolaan tai kesämökille parin kilometrin päähän", omaishoitajana toimiva Sari Eskelin-Sirén kertoo.

Vanhemmat mainitsevat, että Noel on aiemmin harrastanut pyöräilyä ison kolmipyörän avulla. Siihen tarvittiin kuitenkin toinen vanhemmista vierelle taluttamaan. Myös sairaalasta lainaksi saatua tandem-pyörää on kokeiltu, mutta se tuntui liian huteralta. Peräpyörästä Sami Sirén ja Sari Eskelin-Sirén ovat innostuneet niin paljon, että haluaisivat sellaisen Noelille omaksi. Parhaillaan selvitetään, voiko sairaala myöntää pyörän apuvälineeksi.

Apuvälineen työläämpiin puoliin kuuluu, että se vie paljon tilaa tavalliseen pyörään kiinnitettynä. Jokaisen lenkin jälkeen pyöriä ei viitsi irrottaa toisistaan. Lisäksi kyytiin auttamiseen tarvitaan kaksi aikuista. Autolla kuljettamista kuitenkin helpottaa, että pyörän saa taitettua kokoon.

Hyvät puolet päihittävät selvästi huonot. "Noel on kokeillut monenlaisia harrastuksia. Pyöräily peräpyörällä on kuitenkin ollut ensimmäinen urheiluharrastus, josta Noel itse on riemuinnut. Ja kuinka helppoa onkaan, kun pääsee pyöräilemään kotiovelta, eikä ole sidottu tiettyyn kellonaikaan ja päivään. Lähtemistä helpottaa myös se, että Noel itse ehdottaa pyöräilyä", Sari Eskelin-Sirén toteaa tyytyväisenä.

Tietotekniikka-alalla työskentelevälle Sami-isälle ja Noelille on pyörälenkkien jälkeen ehtinyt jo muodostua oma kannustusrituaalinsa. Pihaan saavuttuaan Sami auttaa Noelin palkintokorokkeelle. Siellä on hyvä tuulettaa ja hurrata aina kun kunto on kasvanut yhteisellä lenkillä.

Lisätietoa 
  • Malike - Ideoita ja esimerkkejä erityistä tukea tarvitsevien lasten liikkumiseen.
  • Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA - Vuokraa liikuntavälineitä, jakaa tietoa välineistä ja niiden hankinnasta ja antaa koulutusta. Vuokraus koko maahan alueellisista toimintayksiköistä, joita on Helsingissä, Maskussa ja Rovaniemellä.