Marja-Riitta ja Veijo: Oma elämä, omat valinnat

Honkalampi-keskuksen lähellä olevan kerrostalon kaksion keittiössä istuu tyytyväinen nainen. Marja-Riitta Heinonen pääsi muuttamaan kihlattunsa Veijo Leinosen kanssa yhteiseen asuntoon, ja takana on muutama kuukausi yhteistä taivalta saman katon alla.

"Pidin oman pääni, kun yhteen muuttamisesta puhuttiin vanhempieni ja sosiaalityöntekijöiden kanssa. Äitini ei pitänyt aluksi ajatusta yhteen muuttamisesta hyvänä, mutta taipui lopulta, kun huomasi, että haluan todella muuttaa yhteen Veijon kanssa. Perustelin muuttoa myös sillä, että työmatkani lyheni huomattavasti", Heinonen kertoo.

"Pitää kuulla, mitä vammaiset ajattelevat omasta elämästään"

Heinonen on töissä Honkalampi-keskuksen kutomossa. Hän asui aikaisemmin Outokummussa, ja silloin työmatkaan vierähti tunti aamuin ja illoin. Nyt työpaikka on lähellä lyhyen kävelymatkan päässä. Veijo Leinonen tekee Honkalampi-keskuksessa ulkotöitä.

"Äitini on käynyt meillä muuttomme jälkeen ja patistelut siivoamaan niin kuin äidit aina, mutta minä olen sanonut, että olen talon emäntä. Nyt äitikin jo uskoo, että pystymme huolehtimaan asioistamme itse", Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan on tärkeää, että myös vammaiset ihmiset uskaltavat pitää kiinni omasta kannastaan, kun kyse on oman elämän kannalta tärkeistä päätöksistä. Periksi ei saa antaa liian helposti. "Omista asioista pitäisi saada päättää itse. Tärkeää on myös se, että kuunnellaan, mitä vammaiset ajattelevat omasta elämästään", Heinonen sanoo.

Päätöksentekoon tarvitaan tukea

Marja-Riitta Heinonen myöntää, että vammaiset tarvitset usein tukea päätöksenteossa. Esimerkiksi yhteen muuttaminen kumppanin kanssa ei ole helppo juttu, vaan se vaatii suunnittelua ja valmentautumista. Heinosen mukaan mahdollisuus yhdessä asumiseen pitäisi antaa kuitenkin kaikille, jotka siihen pystyvät.

"Tapasimme Veijon kanssa Honkalammella ja seurustelimme kuusi vuotta ennen kuin menimme kihloihin vuoden 2000 alussa. Yhteen muuttoa suunniteltiin pitkään ja samalla pohdittiin sitä, miten pärjäämme yhdessä. Lopulta päätimme vanhempieni ja sosiaalityöntekijöiden kanssa, että saman katon alla asumista kannattaa kokeilla. Kaikki on sujunut alusta lähtien todella hyvin", Heinonen kertoo.

Myös Veijo Leinonen vakuuttaa, että yhteiselämä on lähtenyt käyntiin hyvin. Helpotus on myös se, ettei riiuureissulle tarvitse enää lähteä polkupyörällä kolmenkymmenen kilometrin päähän.

"Teemme kotityöt yhdessä. Riitoja ei ole tullut", Leinonen kertoo.

Vaikuttamistyötä vammaisneuvostossa

Marja-Riitta Heinonen haluaa parantaa vammaisten asemaa ja hän on ollut mukana Honkalammen vammaisneuvostossa jo pitkään. Neuvostossa käsitellään Honkalammen asioita ja lisäksi se järjestää erilaisia tapahtumia.

"Olemme järjestäneet muun muassa luentoja eri aiheista. Itselleni esimerkiksi lakipykälät ovat vaikeita asioita ja niistä tarvitaan lisää tietoa. Olen kiinnostunut myös kehitysvammaisten Me Itse -yhdistyksen toiminnasta, mutta en ole vielä päättänyt, lähdenkö toimintaan mukaan", Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan vammaisten asemassa on paljon parannettavaa: "Ihmisten pitäisi saada asiointimatkoilleen puhetulkki, jos siihen on tarvetta. Yleensäkin ihmisiä pitäisi kannustaa olemaan itsenäisempiä."

Teksti: Toimittaja Reijo Hakola