Aistinurkkaus koululuokkaan tai kotiin

Voit tehdä kotiin tai koululuokkaan aistinurkkauksen. Aistinurkkaus on tila rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Sen avulla oppiminen ja arki voi olla sujuvampaa.

  • Liike aktivoi kehoa ja samalla rauhoittaa ylikuormittuneita aivoja.

Esimerkiksi harjoituspallon pomputtelu, keinutuolissa istuminen tai minitrampoliinilla pomppiminen ovat hyviä rauhoittumisen keinoja. Ne ovat myös suhteellisen edullisesti järjestettävissä.

  • Lämpimällä ja pehmeällä valolla on rentouttava vaikutus.

Valo ja sen muutos vaikuttaa monella tavalla siihen, miten me tunnemme. Kylmä ja keinotekoinen valo (kuten siniseen taittava valo) voi saada olon epämukavaksi ja rauhattomaksi.
Aistitilaan voi asentaa esimerkiksi valoverkon (kuten jouluvalon), valokaapelia, patterikäyttöisiä kynttilöitä, valotikkuja tai laavalamppuja. Älä käytä led-lamppuja tällaiseen tarkoitukseen.

  • Älä pidä esillä liian monta lelua ja esinettä yhtä aikaa.

Jos aistitilassa on esillä paljon leluja, se voi olla ylikuormittavaa lapselle, jolla on FASD. Pidä siis vain muutama leluista ja esineistä esillä yhtä aikaa. Muut esineet voit laittaa piiloon esimerkiksi säilytyslaatikoihin tai pinoihin odottamaan seuraavia leikkejä.

  • Kaikenlainen liike, kuten ryömiminen, painaminen ja nostaminen kehittävät kehon asentoaistia.

Tee lapselle patja, jonka päällä voi rymytä turvallisesti. Patjan valmistamiseen käy esimerkiksi pussilakana tai peitto, jonka voi sulkea vetoketjulla. Sujauta sisään pehmoleluja, peittoja, tyynyjä tai mitä tahansa pehmeää. Muistathan valvoa, ettei leikki käy liian rajuksi.

  • Visuaalinen ärsyke stimuloi.

Näköaistia voi stimuloida esimerkiksi seuraavasti: Tee seinä, jossa on mielenkiintoisia pintoja. Seinän pintamateriaaliksi käy esimerkiksi vanhat cd-levyt (kirkas puoli ylöspäin).

  • Terapeuttiset tuoksut rentouttavat.

Terapeuttisilla tuoksuilla kuten laventeliöljyllä on rentouttava vaikutus. Voit hankkia aistitilaan esimerkiksi diffuuserin eli höyryttimen.

  • Tärinä, värinä ja hieronta aktivoi lihaksia.

Värinällä ja tärinällä on myös terapeuttinen ja rauhoittava vaikutus. Hiero lapsen vartaloa, kuten raajoja ja selkää, hieromalaitteella. Jos lapsi ei pidä värinästä keholla, älä jatka hierontaa. Kokeile myös nystyräpalloa!

  • Musiikilla on suuri merkitys voinnille.

Musiikilla, jossa on tasainen rytmi tai luonnollisia ääniä, on rauhoittava vaikutus. Kokeile vaikkapa sateen ropinaa, klassista musiikkia tai huilun ja rumpujen ääniä.