Haku

Hakutulokset: fas (84 artikkelia)

  1. FASD-materiaalit

    Tällä sivulla on Kehitysvammaliiton FASD-työssä kehitettyjä materiaaleja ja videoita. Materiaalit on tehty arjen tueksi.

    FASD tutuksi - Tietoa ja vinkkejä vanhemmille ja kasvattajille -opas

    Oppaassa kerrotaan mm. siitä, miten FASD vaikuttaa lapsen aivoihin ja kehitykseen, miten toimia FASD-lapsen kanssa eri tilanteissa ja miten puhua lapsen tai nuoren kanssa FASDista.

  2. FASD-diagnoosi

    Lyhenne FASD tulee sanoista Fetal Alcohol Spectrum Disorders, ja se tarkoittaa alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa. FASD on kattotermi, jonka alle kuuluvat mm.

  3. FAS-piirteet

    Alkoholin vaikutukset sikiöön vaihtelevat suuresti samankin alkoholialtistuksen jälkeen. Siksi mitään selvää "turvarajaa", jonka alle voisi alkoholia käyttää raskauden aikana, ei voi antaa. Niinpä näiden tyypillisten ulkoisten piirteiden syntymiseenkin tarvittava alkoholimäärä vaihtelee. Voi kuitenkin sanoa, että rvk 4-5 max. kerran tai pari tapahtunut runsas alkoholin käyttö (ja sen jälkeen ei yhtään alkoa), on vielä varsin turvallisella alueella seurausten suhteen.

  4. FASD

    Suomessa arvioidaan syntyvän vuosittain 600 - 3000 vauvaa, joilla on sikiöaikaiseen alkoholialtistukseen liittyvä kehityshäiriö. Kaikista päihteistä alkoholi aiheuttaa eniten sikiövaurioita. Kun odottava äiti juo, sikiö juo.

    Alkoholialtistuksen aiheuttamien sikiövaurioiden laajaa kirjoa kuvataan termillä FASD (fetal alcohol spectrum disorders). Vauriot voivat vaihdella lapsen oppimisvaikeuksista vaikeaan kehitysvammaan.

  5. FASD

    Lyhenne FASD tarkoittaa alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa.

    Suomessa syntyy 600 - 3000 sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamaa lasta vuodessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että raskaudenaikaisella alkoholinkäytöllä voi olla vakavia seurauksia syntyvän lapsen terveydelle. Vaikeimmin vaurioituneet lapset ovat kehitysvammaisia.

    Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö onkin tällä hetkellä merkittävin kehitysvammaisuuden aiheuttaja länsimaissa.

  6. Fas

    Tässä puhutaan siis sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamasta vauriosta. Näiden vaurioiden koko kirjoa merkitään kirjainyhdistelmällä FASD ja FAS on niiden vakavin muoto. FAS-diagnoosiin edellytetään tiettyjä kasvonpiirteitä, pienikasvuisuutta ja/tai aivojen kasvun rakennepoikkeavuutta. Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat vauriot voivat ilmetä myös oppimisvaikeuksina ja erilaisina epämuodostumina ja rakennepoikkeavuuksina muualla kuin keskushermostossa (esim. sydän, näkö, tukiranka jne.).

  7. Diagnosoimaton FAS?

    Tässä puhutaan siis sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamasta vauriosta. Näiden vaurioiden koko kirjoa merkitään kirjainyhdistelmällä FASD ja FAS on niiden vakavin muoto. FAS-diagnoosiin edellytetään tiettyjä kasvonpiirteitä, pienikasvuisuutta ja/tai aivojen kasvun rakennepoikkeavuutta. Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat vauriot voivat ilmetä myös oppimisvaikeuksina ja erilaisina epämuodostumina ja rakennepoikkeavuuksina muualla kuin keskushermostossa (esim. sydän, näkö, tukiranka jne.).

  8. Vertaisviikonloppu FASD-lasten vanhemmille

    Koulutuksellinen vertaisviikonloppu on tarkoitettu FASD-lasten sijais- ja adoptiovanhemmille. Viikonlopun aikana osallistujat saavat tietoa siitä, mitä FASD tarkoittaa lapsen elämässä. He pääsevät jakamaan omia kokemuksiaan ja saavat vertaistukea toisilta samassa tilanteessa olevilta vanhemmlta. Tiedon ja tuen lisäksi viikonloppu tarjoaa rentoutumista ja pienen hetken arjesta irtautumiseen merellisessä Helsingissä. Koulutukseen osallistuminen ei vaadi sitä, että lapsella on FASD-diagnoosi.

  9. FAS-diagnoosin historia

    Alkoholin haitallisesta vaikutuksesta sikiöön raportoitiin tieteellisessä julkaisussa ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla. Ranskalainen lastenlääkäri Lemoine havaitsi vuonna 1968 alkoholistiäitien lapsissa alkoholialtistuksen aiheuttamia vaurioita.

    FAS-nimikettä (fetal alcohol syndrome) käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973, ja FAS vakiintui kuvaamaan sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamaa oireyhtymää. Alkoholin yhteys sikiövaurioihin on kuitenkin mainittu huomattavasti varhaisemmin, jo vuonna 1726.

  10. Sopeutumisvalmennusta FASD-aikuisille Tampereella

    Kehitysvammaisten Tukiliitto järjestää ensi vuonna sopeutumisvalmennusta FASD-aikuisille Tampereella 7.-10.2.2019 ja 24.-26.5.2019.

    Kurssi järjestetään yhteistyössä Kehitysvammaliiton FASD-työn kanssa. Se on tarkoitettu yli 18-vuotiaille nuorille ja aikuisille, joilla on FASD tai epäilys FASDista. Kurssi on omatoimisille ja vähän tukea tarvitseville henkilöille.

    Kurssi on kolmiosainen: siihen kuuluu aloitusjakso (7.-10.2.2019), henkilökohtainen tapaaminen kurssijaksojen välissä (kotikäynti) sekä lopetusjakso (24.-26.5.2019).

  11. FASD-lasten käyttäytyminen

    Lapsilla, joilla on FASD, on usein ongelmia käyttäytymisessä ja sosiaalisissa taidoissa. Näiden ongelmien taustalla on alkoholialtistuksen aiheuttama neurologinen vaurio. Usein tähän kietoutuvat myös psyykkiset tekijät, kuten epävakaat kasvuolot ja puutteet varhaisessa vuorovaikutuksessa.

    Yksi keskeinen ominainen piirre näillä lapsilla on impulsiivisuus. Heillä voi olla myös suuria vaikeuksia ymmärtää syy- ja seuraussuhteita. Tämän vuoksi he tarvitsevat huomattavasti ikäisiään enemmän valvontaa ja ohjausta.

    Alla on eritelty FASD-lasten tyypillisiä käyttäytymispiirteitä.

  12. Tutkimuksiin hakeutuminen FASD-epäilyssä

    Lastensuojelulain mukaan lapsen terveydentila tulee tutkia sijaishuoltoon sijoittamisen yhteydessä.

    Terveydentilan selvittäminen on tärkeää, jotta lapsi saisi heti sijaishuollon alettua tarvitsemaansa hoitoa ja huolenpitoa. Lapsen tulevaa sijaishuoltopaikkaa arvioitaessa on selvitettävä lapsen terveydentila ja hänen tarvitsemansa palvelut. Terveydenhuollolla on erityinen velvoite yhteistyöhön lastensuojelun kanssa.

  13. FASD-tapausesimerkki: 9-vuotias Nico

    Nicolla oli vahva-asteisia keskittymisen pulmia ja itkukin oli herkässä. Nicon kokonaistasoa pidettiin erittäin heikkona, kunnes neuropsykologisessa tutkimuksessa todettiin, että Nicon päättely vastasi iänmukaista keskitasoa, mutta tarkkaavuuden vaikeudet ovat suuret, ja emotionaalinen kehitys oli huomattavasti nuoremman lapsen tasolla.

  14. FASD-tapausesimerkki: 20-vuotias Sari

    20-vuotias erityisammattioppilaitoksessa opiskeleva Sari tuli neuropsykologiseen tutkimukseen matematiikan oppimisvaikeuksien vuoksi. Haastattelussa kävi ilmi, että heikon laskutaidon lisäksi hänellä oli vaikeuksia kellonaikojen ja aikataulujen hallinnassa.

    Lisäksi karttojen hahmottaminen ja kulkureittien löytäminen uusiin paikkoihin oli työlästä. Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa oli paljon haasteita: Sari oli hyvin avoin ja luottavainen vieraitakin ihmisiä kohtaan ja haki uusia ystäviä kritiikittömästi muun muassa internetin keskustelupalstojen kautta.

  15. Onko tyttärelläni FAS?

    Hei,

    Raskausaikana juomasi alkoholimäärät ovat pieniä eikä humalajuomista (5 annosta tai enemmän) ole ollut kertaakaan. Tyttäresi on normaalikokoinen, hän on kehittynyt normaalisti ja on kaikin puolin terve. FAS-pelkosi on siis mitä luultavimmin turha.

    Sinun kannattaa kuitenkin puhua huolestasi tyttäresi silmien suhteen neuvolassa, jotta he osaavat seurata tilannetta ja ennen kaikkea siksi, ettei sinun tarvitse murehtia yksin. Hyvää jatkoa teille!   

    Ystävällisin terveisin,
    Sari Somer, FASD-koordinaattori,
    Kehitysvammaliitto ry

  16. Onko lapsellani FAS?

    Kysymykseesi siitä, miten todennäköistä on, että olet vahingoittanut lastasi sikiöaikana, on valitettavasti mahdotonta vastata. Pysyvien vammojen muodostumiseen sikiölle vaikuttaa moni muukin tekijä (esim. ravitsemus, geneettiset tekijät) kuin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö. Toki alkoholi on toksinen aine sikiölle. Vaikutus on siis yleensä sikiölle pahempi, mitä enemmän alkoholia äiti juo kerralla ja mitä useammin äiti juo kokonaisuudessaan. Muiden vaikuttavien tekijöiden vuoksi vammautumisen ennustaminen vaikuttaa melkoiselta arpapeliltä, jonka todennäköisyyttä ei voi sanoa. 

  17. Tampereella järjestetään MAHTI-kurssi aikuisille FASD-henkilöille


    MAHTI-kurssit ovat Tukiliiton järjestölähtöistä sopeutumisvalmennusta.

  18. Esimerkkejä FASD-kuntoutuksesta: kehonhahmotus ja sääntöleikit

    Mitä varhemmin kuntoutus aloitetaan, sitä parempia tuloksia saadaan. Seuraavassa on esitelty menetelmiä, joita voidaan toteuttaa kotona, päivähoidossa ja koulussa.

    Kehonhahmotus ja liikkeiden säätely

    Lapset joilla on FASD, hahmottavat usein heikosti oman kehonsa sensomotorisen järjestelmän epätasapainosta johtuen. Tämän vuoksi kaikenlaiset kehonhahmotuksen harjoitukset ovat hyödyllisiä, erityisesti pienille lapsille.

  19. Fas tietämättään?

    Hei,

    Lapsen sikiöaikainen alkoholialtistus ei aina näy kasvojen piirteissä. Siksi sikiön alkoholialtistusta voi olla vaikea todeta jos todisteita äidin alkoholinkäytöstä raskauden aikana ei ole. Henkilö voi olla täysin tietämätön oman äitinsä raskauden aikaisesta juomisesta, vaikka hänellä olisikin FASiin liittyviä oireita, kuten tarkkaavaisuuden häiriöitä. Esimerkiksi FASD -kirjon henkilöiden oireet ja ADHD:n oireet ovat usein samantyylisiä ja näin väärindiagnosointia voi tapahtua.

  20. FAS sopeutumisvalmennus

    Hei,

    Kehitysvammaliitossa on töissä FASD-asiantuntija, joka voi auttaa eteenpäin. Ota yhteyttä Sari Somer eli sari.somer(at)kvl.fi.

    Ystävällisin terveisin, 
    Niina Sillanpää 
    Vernerin toimitus


    Oliko Verneri.netin neuvonnasta sinulle hyötyä? Palautteesi on meille todella tärkeää!

    Vastaa lyhyeen kyselyyn.