Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät
Mielenterveyteen vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Sisäiset tekijät ovat henkilöön itseensä liittyviä asioita, ulkoiset puolestaan ympäristöön ja olosuhteisiin liittyviä tekijöitä.
Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät voidaan myös jakaa mielenterveyttä suojaviin ja sitä vaarantaviin tekijöihin. Suojaavat tekijät kannattelevat ja edistävät mielenterveyttä, kun taas riskitekijät altistavat mielenterveyshäiriöille.
Erityisesti kehitysvammaisten ihmisten näkökulmasta katsottuna hyvinvointia ja arjessa selviytymistä voivat heikentää mm. riittämätön apu ja tuki, merkityksellisten ihmissuhteiden puute ja mielekkäiden osallistumismahdollisuuksien vähäisyys. Mielenterveyden kannalta olennainen asia on myös tunne siitä, että voi itse vaikuttaa omaan elämään ja siihen, millaista oma elämä on.
Kehitysvammaisten henkilöiden kohdalla omaan elämään vaikuttamisen mahdollisuudet saattavat kuitenkin olla verrattain vähäiset. Lisäksi psyykkisiä voimavaroja voivat kuormittaa esimerkiksi kokemukset erilaisuudesta, kiusaamisesta tai syrjinnästä, vaikeudet ymmärtää ja saada itsensä ymmärretyksi ja vähäiset vaikuttamismahdollisuudet. Myös fyysisten vaivojen pahentuminen voi johtaa mielenterveyden ongelmien kasvuun.
Lue lisää: Mielenterveyden tukeminen arjessa.
Mielenterveyteen yleisesti vaikuttavia tekijöitä voi jäsentää esimerkiski seuraavasti (Heiskanen, T., Salonen, K. & Sassi, P. 2006. Mielenterveyden ensiapukirja):
Sisäisiä suojaavia tekijöitä
|
Ulkoisia suojaavia tekijöitä
|
Sisäisiä riskitekijöitä
|
Ulkoisia riskitekijöitä
|
- Miten tukea kehitysvammaisen henkilön mielenterveyttä? (www.mielenterveystalo.fi)
Viimeksi päivitetty 05.07.2024