Mielenterveyden ongelmat kehitysvammaisilla henkilöillä
Erilaisia mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöitä esiintyy arviolta 30 - 50 % kehitysvammaisista henkilöistä. Kehitysvammaisten ihmisten mielenterveys on usein haavoittuvaisempi kuin muilla ihmisillä. Suomessa joka kolmannella lievemmin kehitysvammaisella ja lähes joka toisella vaikeammin kehitysvammaisella henkilöllä arvioidaan olevan joko mielenterveyden tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ongelmia. Mielenterveyshäiriöiden yleisyys kehitysvammaisilla henkilöillä on muuhun väestöön verrattuna vähintään 2-3-kertainen.
KEHAS-loppuraportissa tulee esille, että sosiaali- ja terveyspalveluista mielenterveyspalveluiden saatavuus kehitysvammaisille henkilöille on kaikkein heikointa. Syyksi palvelun heikolle saatavuudelle nähdään mielenterveyspalveluiden aliresursointi, mutta myös kehitysvammaisuuden tuottamat ennakkokäsitykset peruspalveluissa. Hoitovastuuta kehitysvammaisten henkilöiden kohdalla on joissakin tapauksissa yritetty siirtää mielenterveyspalveluista kehitysvammapalveluihin. (STM 2016:17)
Kehitysvammaiset henkilöt kärsivät samoista mielenterveyden häiriöistä kuin muukin väestö, mutta niiden jakauma on jossain määrin erilainen. Esimerkiksi psykoottiset häiriöt, ADHD ja käytöshäiriöt ovat kehitysvammaisilla muuta väestöä tavallisempia. Esimerkiksi skitsofreniaan sairastumisen riski on kuusinkertainen muuhun väestöön verrattuna (Seppälä 2017.)
Kehitysvammaisten henkilöiden mielenterveyden ongelmissa ja niiden hoidossa korostuvat eri asiat kuin valtaväestön mielenterveyden hoidossa. Kehitysvammaisten ihmisten mielenterveysongelmien diagnosointi on usein haastavampaa. Myös hoitomuodon valitseminen voi olla vaikeampaa. Kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyden ongelmissa esiintyy alidiagnosointia. Esimerkiksi masennus ja ahdistushäiriöt jäävät usein toteamatta.
Kehitysvammaisen henkilön mielenterveyden tutkiminen ja arvionti vaativat pitkäjänteistä työskentelyä, johon tarvitaan mukaan monia tahoja, kuten henkilön lähihenkilöitä ja ohjaajia sekä henkilöitä hänen toimintaympäristöstään.
- Kehitysvammaisten mielenterveyshäiriöt - mitä etsitään ja miten hoidetaan? (pdf, www.terveyskirjasto.fi)
- Mieli myllertää. Opas kehitysvammaisen henkilön mielenterveyden tukemiseen (pdf, storage.googleapis.com)
- Kehitysvammaisuus ja mielenterveyshäiriöt (www.mielenterveystalo.fi)
- Mieli ry (mieli.fi)
- Mielenterveyden keskusliitto (www.mtkl.fi)
- Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFami (finfami.fi)
- Laitoksesta yksilölliseen asumiseen. Kehitysvammaisten asumisen ohjelman toimeenpanon arviointi ja tehostettavat toimet vuosille 2016-2020. Seurantaryhmän loppuraportti. STM 2016:17
- Koskentausta, Terhi (2006) Kehitysvammaisten mielenterveyshäiriöt - mitä etsitään ja miten hoidetaan? Duodecim:122(15):1927-35. (www.duodecimlehti.fi)
- Seppälä, Heikki (2017). Erilaiset eväät. Kirja kehitysvammaisuudesta. Kehitysvammaliitto.
Viimeksi päivitetty 05.07.2024