Pasi: Oma koti ja oma rauha

Hieman yli kolmikymppinen lieksalainen Pasi Muikku on asunut yksin jo vuosia. Muikku muutti omaan vuokrakämppään ja pitää ratkaisua hyvänä.

"Kaikki on sujunut hyvin ja olen tyytyväinen, että muutin asumaan yksin. Tärkeintä on oma rauha. Omassa kämpässä voin katsella televisiota tai kuunnella levyjä ilman, että kukaan tulee häiritsemään", Muikku kertoo.

Omannäköistä arkea

Muikku asuu kerrostaloyksiössä Lieksan keskustassa. Yksiössä on keittokomero ja makuualkovi. Hänellä oli jo ennen muuttoa omat stereot, televisio, kirjoituspöytä ja sänky, ja loput tarvittavat tavarat hän sai äidiltään, siskoltaan ja veljeltään.

Muikku käy töissä muutaman sadan metrin päässä olevassa Partalanmäen vanhainkodissa. Myös Lieksan toimintakeskus on lähellä.

"Olen töissä vanhainkodin ruokapalvelussa. Teen siellä siivoushommia ja olen mukana myös ruuan valmistuksessa. Menen töihin kahdeksalta aamulla ja pääsen pois kahdelta iltapäivällä", Muikku kertoo.

Muikku muutti pois kotoa ensimmäisen kerran jo 1990-luvun alussa, kun hän lähti opiskelemaan Lehtimäen opistoon. Lisäksi hän opiskellut Alavudella pariin otteeseen ja taskussa on keittiöalan tutkinto.

"Opiskeluaikana totuin olemaan poissa kotoa, kun asuin asuntoloissa. Kun mahdollisuus muuttaa omaan asuntoon tuli, päätimme yhdessä vanhempieni ja toimintakeskuksen työntekijöiden kanssa, että sitä kannattaa kokeilla. En ole katunut ratkaisua", Muikku kertoo.

Muikun vanhemmat asuvat Hattuvaarassa, joka sijaitsee hieman vajaan neljänkymmenen kilometrin päässä Lieksan keskustasta. Muikku käy edelleen lähes joka viikonloppu kotonaan tapaamassa eläkepäiviä viettäviä vanhempiaan.

"Äiti käy tapaamassa minua yleensä maanantaisin. Hän tuo mukanaan ruokaa, jota sitten lämmitän viikon aikana mikrossa. Äiti käy myös apteekissa hakemassa epilepsialääkkeeni, jotka otan joka aamu ja ilta", Muikku kertoo.

Kotityöt sujuvat itsenäisesti

Pasi Muikku hoitaa kotityöt itse. Hän siivoaa, tiskaa tiskit ja pesee itse myös vaatteensa.

"Käyn kerran viikossa pesemässä pyykit toimintakeskuksella. Käyn säännöllisesti myös mummoni luona auttamassa siivoamisessa. Äiti joskus motkottaa, että pitäisi tarttua imuriin useammin", Muikku kertoo.

Työnteon ohella Muikku ehtii myös harrastaa ja tapailla ystäviä. Paras kaveri asuu kymmenen kilometrin päässä ja sinne matka taittuu yleensä pyörällä. "Käyn säännöllisesti uimassa, kävelyillä ja pelaamassa sählyä. Hattuvaarassa käyn paljon myös kalastamassa. Lisäksi olen ollut mukana parissa näytelmässä."

Muikun vuokra, kännykkälaskut ja televisiolupa maksetaan eläkkeestä ja palkasta. Muikku ei maksa niitä itse. Käyttörahaa hänellä on noin kaksikymmentä euroa viikossa. Muikku on tyytyväinen elämäänsä ja hän haluaa ehdottomasti asua itsenäisesti.

"Ratkaisu sopii minulle. En haluaisi enää muuttaa mihinkään", Muikku sanoo.

Teksti: Toimittaja Reijo Hakola