Mentalisaatio henkilöstön työvälineenä

1990-luvulla kehitetty mentalisaatio vahvistaa henkilöstön kykyä luoda hyvä ja kiinteä suhde asiakkaiden kanssa.

Mentalisaatio on psykologinen työskentelyn malli, jota hoitajat ja muut auttamistyön ammattilaiset voivat hyödyntää haastavissa asiakastilanteissa. Siinä on kyse toisen ihmisen sisäisen maailman, ajatusten, tunteiden ja aikomusten ymmärtämisestä ja huomioimisesta.

Mentalisaatiossa pyritään ymmärtämään asiakkaan mielen liikkeitä - mitä hän ajattelee, tuntee ja miksi hän toimii tietyllä tavalla. Tämä auttaa luomaan yhteyden asiakkaaseen. Samalla on tärkeää, että hoitaja on tietoinen omista ajatuksistaan, tunteistaan ja reaktioistaan, sillä ne vaikuttavat tilanteen tulkintaan ja ratkaisujen löytämiseen.

Mentalisaatiossa pyritään ottamaan useita näkökulmia huomioon ja välttämään jäykkiä tulkintoja. Tämä auttaa löytämään luovia ratkaisuja haastaviin tilanteisiin. Lisäksi mentalisaatiossa keskitytään kuuntelemaan ja ymmärtämään ja arvioimaan asiakkaan kokemuksia, mikä lisää asiakkaan turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta.

Käytännössä mentalisaatio näkyy hoitajan kysymyksissä, joilla hän pyrkii pääsemään käsiksi asiakkaan sisäiseen kokemukseen ja luomaan ymmärrystä, vaikka ulkoinen käyttäytyminen olisi haastavaa. Mentalisaatio auttaa hoitajia hallitsemaan stressaavia tilanteita, säilyttämään empaattisen otteen ja löytämään rakentavia ratkaisuja yhdessä asiakkaan kanssa.

Lisätietoa