Vammaisalan työt ja opinnot

Mitä vammaistyö oikeastaan on?

Vammaistyö eroaa hoitoalasta usein niin, että vammaisalalla työskennellään useammin ohjaajan roolissa. Ohjaajien työn ytimessä on tukea vammaista ihmistä siten, että hänellä on mielekäs ja omannäköinen elämä.

Työntekijä tarvitsee tietoa myös kehitysvammaisten ihmisten erityistarpeista. Parhaat välineet työhön saa kehitysvamma-alan opinnoista. Verneri.netin Ammattilaisille -osiossa on myös tarjolla työvälineitä alalla työskenteleville!

Vammaisalan ammattilaisten mielestä parhaimpia puolia työssä ovat sen monipuolisuus, auttaminen, työn merkityksellisyys, oman luovuuden käyttäminen sekä ihmisten kanssa työskentely. (Teittinen & Vesala 2020) Työtä tehdään omalla persoonalla ja työssä saa olla aidosti oma itsensä.

  • Halu auttaa ja kiinnostus ihmisiin ovat hyviä lähtökohtia hakeutua vammaisalalle.

Kehitysvammaliiton Instagramista sekä TikTokista löydät paljon muuta sisältöä vammaistyöstä – molemmat tilit löydät palveluista @kehitysvammaliitto

Tälle sivustolle on koottu tietoa ja esimerkkejä vammaisalalla työskentelystä. Löydät tietoa myös alan koulutusmahdollisuuksista.

Tervetuloa tutustumaan ja näkemään, millaista vammaistyö oikeastaan on!

Vammaistyössä parasta on ihmisten kanssa työskentely

Essi toimii tuetun asumisen ohjaajana Härmälänrannassa Tampereella. Hän kuvailee työtään kehitysvammaisten ihmisten kanssa monipuolisena sekä yhteisöllisenä.

Työ ohjaajana on asiakkaan arjen tukemista. Parasta vammaistyössä Essin mielestä on se, että hän kokee työnsä merkitykselliseksi. Ohjaajana ei välttämättä tehdä maagisia isoja asioita, vaan arjen asioita, joista syntyy hyvinvoinnin kokonaisuus.

Video: Yhteisöllisyys & ihmisten kanssa työskentely - Värikäs vammaistyö

Vammaistyössä jokainen päivä on erilainen

Hanna on töissä päivä- ja työtoimintakeskuksessa Outokummussa. Hanna on viihtynyt vammaisalalla jo pitkään, koska työ on monipuolista sekä luovaa. Tylsistymään ei pääse ja työssä ei ole kahta samanlaista päivää. Ohjaajana pääsee hyödyntämään myös omaa harrastaneisuutta, esim. urheilua tai käsitöitä.

Video: Monipuolisuus - Värikäs vammaistyö

Auta unelmoimaan

Kehitysvammaiset nuoret haaveilevat omasta kodista, hyvästä työpaikasta ja parisuhteesta. Samoista asioista kuin muutkin ihmiset!

Oikeanlainen tuki auttaa kehitysvammaista nuorta elämään sellaista elämää kuin hän itse haluaa.

Janica Hirvenkivi asuu Laajasalon ryhmäkodissa. Hän rakastaa jääkiekkoa ja haaveilee välinehuoltajan työstä Hartwall-areenalla. Joni Laaksonen on Laajasalon ryhmäkodin ohjaaja. Hän auttaa Janicaa toteuttamaan unelmiaan.

Lue juttu Jonista ja Janicasta.

Heittäydy

Jokainen haluaa tulla kuulluksi. Kaikki eivät kuitenkaan pysty puhumaan.

Vuorovaikutus vaikeasti vammaisen ihmisen kanssa voi olla vaikeaa ja pelottavaa.

Iiro Hälinen kommunikoi ilmein, elein ja äänin. Johanna Pirhonen on Iiron ohjaaja. Hänestä vuorovaikutukseen pitää heittäytyä.

Lue juttu Johannasta ja Iirosta.

Tee omalla tyylillä

Pertti Kurikan Nimipäivät tekee musiikkia Lyhty ry:n kulttuuripajassa. Kalle Pajamaa on kulttuuripajan ohjaaja. Kalle ja PKN tekevät asiat omalla tyylillään.

Lue juttu Kallesta ja PKN:stä.

Katso Kallen kuvapäiväkirja Kehitysvammaliiton Instagram-tililtä (www.instagram.com).