Emotionaalinen kehitys

Anton Došenin kehittämä emotionaalisen kehityksen vaiheteoria auttaa kehitysvamma-alan työntekijöitä ymmärtämään paremmin, millaista tukea heidän asiakkaansa tarvitsevat. Haastavasti käyttäytyvien asiakkaiden tilanteen kokonaisvaltainen ymmärtäminen selkeyttää asiakkaan tuen tarvetta sekä vähentää psyykelääkitystä.

Emotionaalinen ja kognitiivinen kehitys eivät kulje samaa tahtia

Sosiaaliset taidot rakentuvat kognitiivisen ja emotionaalisen kehityksen varaan. Kun lapsi oppii ymmärtämään, että muut ihmiset ajattelevat eri tavoin kuin hän itse, hän on saavuttanut kehitysasteen, jossa hänen on opittava säätelemään omaa käyttäytymistään ja tunnetilojaan siten, että kanssakäynti muiden ihmisten kanssa on mahdollista.

Jos henkilön emotionaalinen kehitys on jäänyt hyvin varhaiselle tasolle, hänen on vaikea tunnistaa, ymmärtää ja ilmaista omia tunteitaan sekä säädellä käyttäytymistään.

Kehitysvammaisten henkilöiden emotionaalinen kehitys tapahtuu samassa järjestyksessä kuin kaikkien muidenkin ihmisten, sillä ihmisten emotionaaliset tarpeet ovat universaaleja. Kehitysvammaisilla henkilöillä emotionaalinen ja kognitiivinen kehitys kulkevat kuitenkin tavanomaista hitaammin. Tyypillisesti kehitys on hitaampaa tai se jumittuu paikalleen johonkin tiettyyn kehitysvaiheeseen.

Kehitysvammainen henkilö voi olla kognitiivisesti hyvinkin taitava monissa asioissa. Hän osaa esimerkiksi käyttää kännykkää ja tietokonetta, mutta käyttäytyy siitä huolimatta kuin lapsi, koska hänen emotionaalinen kehityksensä ei ole kulkenut samassa tahdissa kognitiivisten taitojen kehittymisen kanssa. Kun ihminen toimii ja käyttäytyy tasapainoisesti, hänen kognitiivinen kehityksensä on tasapainossa muun kehityksen kanssa, mutta jos emotionaalinen puoli ei pääsekään kehittymään, ihmisille voi tulla ongelmia ympäristönsä kanssa.


Emotionaalinen kehitys -osion teksti: Eeva Grönstrand. Tekstiä varten on haastateltu neuropsykologi Oili Sauna-ahoa, joka toimii vaativien vammaispalveluiden vammaispalvelupäällikkönä Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Hän on kouluttanut laajalti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä neuropsykiatrisiin häiriöihin ja kehitysvammaisuuteen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa 
  • Tanja Sappok, Sabine Zepperitz & Mark Hudson (2023). Emotionaaliset tarpeet ja kehitysvammaisuus. Hogrefe Psykologien Kustannus.