Apuvälineet ja seksuaalisuus

Seksiä ja sen toteuttamista voidaan joskus helpottaa erilaisten välineiden avulla. Seksin ja nautinnon välineet voivat olla tärkeässä roolissa ihmisen oman näköisen nautinnon ja seksin toteuttamisessa. Seksivälineellä tai -lelulla tarkoitetaan välineitä, joita käytetään ilon ja nautinnon vuoksi. Välineillä voi monipuolistaa, syventää ja mahdollistaa omaa ja yhteistä nautintoa kumppanin tai kumppaneiden kanssa. Välineet voivat olla myös apuna ja mahdollistajana seksiin liittyvissä haasteissa tai seksin toteuttamisen tukena.

Seksin ja nautinnon välineitä voi ostaa jälleenmyyjiltä, erotiikkaliikkeistä, apteekeista, hyvin varustelluista tavarataloista ja marketeista, seksuaaliterveyskaupoista tai verkkokaupoista. Monet tuotteista on luokiteltu seksuaaliterveyden perustuotteiksi, mikä on edesauttanut, että ne ovat löytäneet tiensä jo markettienkin hyllyille. Löydät tuotteet yleensä kosmetiikka- ja hygieniahyllyiltä.

Seksin ja nautinnon välineitä on tuhansia erilaisia, ja tuotteita on moneen makuun. Tämä voi aiheuttaa sen, että verkosta tilaaminen voi tuntua hankalalta, vaikka se onkin nykypäivänä helposti toteutettavissa. Vieraile rohkeasti kivijalkaliikkeessä tai asiantuntevan jälleenmyyjän luona, jolloin saat henkilökohtaista ja yksilöllistä palvelua. Ennen asiointia kannattaa tarkistaa kivijalkaliikkeen esteettömyystiedot. Myös seksuaalineuvojalta tai -terapeutilta voi kysyä apua välineiden hankinnassa.

Välineitä voi käyttää yksin tai yhdessä mahdollisen kumppanin kanssa. Valmistajat usein ohjaavat markkinoinnissa tuotteita tiettyihin tarkoituksiin, mutta tosiasiassa välineiden käyttöön rajana ovat vain mielikuvitus ja turvallisuus. Välineitä voi käyttää ympäri kehoa, eikä pelkästään sukuelinten alueelle. Turvallisuusnäkökulma pitää huomioida anaaliin käytettävissä tuotteissa ja huolehtia, että välineessä on leveä kantaosa, ettei se luiskahda peräsuoleen sisälle.

Välineet voivat toimia itsetyydytyksen tai yhteisen seksin mahdollistajana ja rikastuttajana. Välineillä voi saada erilaisia tuntemuksia ja stimulaatiota aikaan, mitä pelkästään kädellä saisi aikaan. Samoin jos käsissä on toimintakyvyn haasteita, voi väline mahdollistaa itsen tai toisen hyväilyn ja kiihottamisen.

Monenlaisia välineitä

Yleisimpiä välineistä ovat erilaiset sauvat ja vibraattorit (eli värisevä sauva), anaaliin käytettävät tuotteet, erektiorenkaat ja tekovaginat. Tuotteita on suunniteltu sekä vulvallisille että peniksellisille, ja useita tuotteita voivat käyttää kaikki sukupuolesta riippumatta.

Välineissä käytetään useita erilaisia pintamateriaaleja, ja erilaiset materiaalit mahdollistavat monenlaiset aistimukset ja stimulaation. Materiaalia valitessa on hyvä huomioida ensin mahdolliset allergiat ja herkkyydet, jotta väline ei ärsytä ihoa tai limakalvoja. Vähiten allergisoivia materiaaleja ovat silikoni, lasi ja metalli.

Liukuvoiteen tarkoitus on tehdä seksistä miellyttävämpää, nautinnollisempaa ja turvallisempaa. Liukuvoidetta suositellaan käytettäväksi seksin aikana ja genitaaleja kosketettaessa. Liukuvoiteet sopivat koko keholle käytettäväksi kaikenlaiseen nautintoon ja seksiin; hyväilyyn, hierontaan, suuseksiin, sormiseksiin, käsiseksiin, sooloseksiin ja yhdyntäseksiin välineiden kanssa tai ilman. Anaaliseksissä liukuvoide on välttämätön, sillä peräaukon alue ei tuota itsestään kosteutta. Kondomia käytettäessä liukuvoide suojaa kondomia rikkoutumiselta. Liukuvoiteita valmistetaan vesi-, silikoni- ja öljypohjaisina tai näiden sekoituksina. Hybridiliukuvoiteella tarkoitetaan tuotetta, joka sisältää vesi- ja silikonipohjaista liukuvoidetta. Liukuvoiteita on saatavilla eri tarkoituksia varten, ja joihinkin tuotteisiin on voitu lisätä erilaisia tuoksuja tai makuja aistimusten monipuolistamiseksi. Tuoksu- ja makuvoiteiden kohdalla on tärkeää tarkistaa, että voiteen sisältämät ainesosat sopivat omalle ja mahdollisen kumppanin tai kumppaneiden kehoille.

Sauvoja ja vibraattoreja on saatavilla hyvin monenlaisilla eri ominaisuuksilla, ja hankintaa miettiessä voi olla hyvä pohtia välineen käyttötarkoitus, käyttäjän mahdolliset rajoitteet, allergeenit ja käyttömukavuus. Dildoja ja sauvoja on erikokoisia, -pituisia ja -paksuisia. Näitä välineitä voi käyttää stimulaation tuottamiseksi koko kehon alueelle. Välineitä voi esimerkiksi käyttää anaali- tai emätinyhdynnässä ja stimuloimaan klitoriksen, vaginan, peräaukon ja välilihan aluetta sekä penistä. Toimiakseen vibraattori tarvitsee joko paristot tai ladattavan akun.

Anaaliin käytettävät välineet sopivat kaikille sukupuolille, ja niiden kanssa tulee käyttää aina runsaasti liukuvoidetta. Tuotteissa tulee aina olla leveä kantaosa, koska muuten se voi luiskahtaa peräsuoleen sisälle. Anaaliin voi käyttää anaalitappeja tai sauvoja tai vibraattoreja. Anaalin alueen hyväily ja sinne penetraatio kannattaa aloittaa rauhassa, ja se vaatii rentoutumista ja itsen tuntemista.

Tekovaginat ja -anukset ovat masturbaattoreita, jotka jäljittelevät vaginaa tai anusta. On myös masturbaattoreita, mitkä eivät jäljittele sukuelimien ulkonäköä. Välineiden materiaalina on yleensä pehmeä kumiseos, jonka koostumus ja tuntuma vaihtelee valmistajan mukaan. Masturbaattoreita löytyy eri kokoisia, muotoisia ja erilaisia toiminnoilla varusteltuina. Osa vaatii omaa aktiivisuutta ja osa taas toimii lähes automaattisesti erilaisin mekanismein.

Penis- eli erektiorengas on peniksen juureen asetettava rengas, joka hidastaa veren virtaamista pois peniksestä, ja näin voimistaa ja ylläpitää erektiota pidempään. Penisrengas on helppokäyttöinen ja pieni väline, jolla voi lisätä nautintoa ja aiheuttaa erilaisia tuntoärsykkeitä penikselle.

Lopuksi

Välineet sopivat kaikkien ihmisten käyttöön, ja yksilöllisesti juuri sinun tarpeisiisi sopivan välineen tai liukuvoiteen löydät parhaiten ottamalla yhteyttä välineiden jälleenmyyjiin tai seksuaalineuvojaan tai -terapeuttiin. Kysy rohkeasti apua, mikäli pohdit välineisiin liittyviä kysymyksiä.

Kaikkien sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulisi tietää perusasiat seksin välineistä ja ohjata asiakkaita tarpeen mukaan niiden pariin.

Valtakunnallisissa apuvälineiden luovutussuosituksissa on myös mainittu ”sukupuolielämän apuvälineet”, mutta valitettavasti usein seksuaaliterveyteen liittyvät välineet ovat ihmisen itse hankittavia. Kysy kuitenkin asiaa lääkäriltä tai alueesi apuvälineyksiköstä.

Lisätietoa 

Sivun sisällön on tuottanut Henna Suikki, erityistason seksuaaliterapeutti NACS, 2023.

Amorin.fi - Seksuaalisuuden ja sen ulottuvuuksien asiantuntijayritys