Kehitysvammaisten taidekeskus

Hämeenlinnassa on avattu valtakunnallinen kehitysvammaisten taidekeskus. Hankkeen takana on Kehitysvammaisten taiteilijoiden tuki ry eli Kettuki.

Taidekeskus on tarkoitettu kehitysvammaisille tai muuten erityistä tukea tarvitseville henkilöille, joita kiinnostaa taiteen tekeminen työnä tai harrastuksena.

Kettukin sihteeri Jaana Isomäki kertoo, että kaikki jotka ovat kiinnostuneita kuvataiteista, voivat toimia Kettukin puitteissa ja taidekeskuksessa.

"Taidekeskus järjestää taidekursseja Hämeenlinnan seudulla ympäri vuoden. Lisäksi keskus järjestää lyhytaikaisempia kesä- tai muita kursseja eri puolilla maata. Kursseilla koulutetaan kehitysvammaisia henkilöitä ja heidän ohjaajiaan sekä opettajia ja esimerkiksi ammattitaiteilijoita, jotka haluaisivat alkaa ohjata kehitysvammaisten taideryhmiä", Jaana Isomäki kuvailee toimintaa.

Taidekeskus haluaa auttaa kehitysvammaisia taiteilijoita erilaisissa taiteen myyntiin, tekijänoikeuksiin ja muuhun edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi se auttaa eri tahoja järjestämään taidenäyttelyitä ja järjestää niitä itsekin. Suunnitteilla on myös opettajarekisterin ja tietopankin kokoaminen.

Kettuki ry

Kettuki perustettiin vuonna 2002, kun sen nykyisen puheenjohtajan Ahti Isomäen aloitteesta järjestettiin Kiasmassa lieksalaisen Kirsikodin Hännätön kissa -näyttely. Näyttely oli suuri menestys. Isomäki alkoikin kehitellä ajatusta siitä, että kaikilla kehitysvammaisilla ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus taiteen harrastamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa valtakunnallisesti toimiva taidekeskus, joka auttaa taiteen harrastajia kaikkialla Suomessa.

Lisätietoa