Kuvionuoteilla soittamisen saloihin

Kuvionuotit tarkoittavat nuottijärjestelmää, jota kaikki voivat ymmärtää. Nuotit ovat konkreettisia värejä ja muotoja. Sen minkä näet, sen soitat. Kuvionuotit vastaavat perinteistä nuottijärjestelmää.

Menetelmän kehitti 1990-luvulla musiikkiterapeutti ja musiikin erityispalvelukeskus Resonaarin johtaja Kaarlo Uusitalo. Uusitalon mukaan kaikki voivat oppia soittamaan. Jotta pääsee alkuun, kannattaa hankkia kuvionuottikirja ja Keyboard tai piano. Soittamisen voi aloittaa kotioloissa, mutta jos on saatavilla opetusta, opiskelu etenee nopeammin.

"Kuvionuotit soveltuvat oikeastaan minkä tahansa soittimen soittamiseen. Tällä hetkellä eniten opetusta on pianon tai keyboardin soitossa sekä basson, kitaran, harmonikan ja laattasoittimien soitossa. Sovelluksia on myös rummuille ja viululle. Kuvionuotteja käytetään nykyään hyvin laajasti ympäri Suomea", Uusitalo kertoo.

"Nykyään soittajia on paljon ja usein tuntuu itsestään selvältä, että soitto sujuu keneltä tahansa. Ehkä hienoimpia hetkiä koin kuvionuottien kehitysvaiheessa, kun ensimmäiset oppilaat huudahtivat "Hei, minähän osaan soittaa oikein!", Kaarlo Uusitalo muistelee.

Resonaari - musiikin erityispalvelukeskus

Resonaari on vuonna 1995 perustettu musiikin erityispalvelukeskus. Se tarjoaa ja kehittää erityisryhmien musiikki- ja musiikkiterapiapalveluja. Resonaari luo edellytyksiä musiikin monipuoliseen käyttöön erityisryhmien parissa.

Lisätietoa 

Kuvionuottikirjoja voi tilata Oppimateriaalikeskus Opikkeen verkkokaupasta (www.opike.fi)

Musiikkikeskus Resonaari