Lemmikkieläin on rakas seuralainen

Pieni koira on kuin pieni ihminen. Se pitää seuraa ja tarvitsee huolenpitoa. Oman koiran hoitaminen, syöttäminen ja ulkoiluttaminen rytmittävät Siru Hakulisen päiviä.

Helsingin Oulunkylässä Manti-koira nuuhkii uteliaana vierastaan. Manti on 37-vuotiaan Siru Hakulisen lemmikki. Sirun äiti Monica Hakulinen tietää kertoa, että koiraa toivottiin pitkään ja hartaasti.

"Voisi sanoa, että Manti on Sirun lapsi. Kyllä tuo koira on oikeasti hirmu tärkeä", Monica Hakulinen tuumaa. Siru Hakulinen hoitaa koiraansa pääosin yksin. Toisinaan kuitenkin tarvitaan äidin apua, erityisesti koiran kynsien leikkaamisessa. Myös pesemisessä tarvitaan kaksi ihmistä pitämässä Mantia kiinni, jotta tämä malttaisi pysyä lasten ammeessa.

"Pesemisessä pitää olla tarkkana, ettei koira saa vettä korviinsa. Lisäksi sitä pitää harjata, antaa vettä, raejuustoa ja tonnikalaa sekä koiranruokaa", Siru Hakulinen luettelee eläimen hoitoon liittyviä tehtäviään.

Siru Hakulinen käy työssä Vallilan työ- ja valmennuskeskuksessa tiistaisin ja torstaisin. Kun Siru ei ole töissä, hän tapailee usein miesystäväänsä Juhaa. Myös Juha hoitaa Mantia mielellään, ja monesti käydäänkin yhdessä lenkillä.

"Koiraa pitää ulkoiluttaa kolme neljä kertaa päivässä. Manti käyttäytyy lenkeillään todella nätisti, ainoastaan vastaan tulevia uroskoiria se haukkuu äänekkäästi", Siru kertoo.

Lemmikin ottamista kannattaa harkita tarkkaan

Lemmikkieläin on mieluinen seuralainen. Lemmikin hankkimista kannattaa kuitenkin harkita monesta eri näkökulmasta. Mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon, jos kotieläimen pito kiinnostaa?

"On tärkeää, ettei kukaan perheessä vastusta jyrkästi lemmikin hankkimista. Myöskään kovin allerginen ei saisi olla. Tällä ehkäistään sitä, ettei lemmikkejä jouduttaisi antamaan niin paljon pois", eläinsuojelusihteeri Tiina Notko Suomen Eläinsuojeluyhdistyksestä muistuttaa.

"On myös mietittävä, ollaanko valmiita järjestämään eläimelle maksullinen hoito poissaolojen ajaksi. Entä onko oma elämä niin säännöllistä, että pystyy ulkoiluttamaan esimerkiksi koiraa kolme kertaa päivässä?", Notko jatkaa. Eri lemmikit vaativat eri tavalla seuraa ja huolenpitoa. Helpoimpia lemmikkejä ovat Notkon mukaan jyrsijät, kuten hamsterit ja gerbiili, joiden häkkiä ei tarvitse siivota kovin usein. Jokapäiväistä huoltoa nekin tarvitsevat.

"Sen sijaan esimerkiksi marsun häkkiä pitää siivota usein, se syö ja sotkee paljon. Marsun pitäminen pienessä häkissä on lisäksi kyseenalaista – sekä marsu että kani ovat molemmat eläimiä, jotka tarvitsevat paljon tilaa ympärilleen. Pienellä lemmikillä olisikin oltava niin suuri häkki kuin vain mistään saa. Tilaa tarvitaan, jotta eläimelle olisi iloa elämästään ja ihmiselle iloa eläimestään", Tiina Notko kiteyttää.

"Eläintä hankittaessa olisi myös ajateltava sitä, että useimmat eläimet kaipaavat paljon lajitoveriensa tai ihmisten seuraa. Yleisimpien lemmikkien, koiran ja kissan lisäksi muun muassa kani vaatii paljon seuraa ja vapaana pitoa. Pikkulemmikkejä pitäisi hankkia yleensä kaksi, mutta samaa sukupuolta", Notko kertoo.

Kuva: Kimmo Räisänen