Mikä ei ole syrjintää?
Erilainen kohtelu ei aina ole syrjintää.
Erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos se perustuu lakiin ja sillä muutoin on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia.
Positiivinen erityiskohtelu
Sellainen oikeasuhtainen erilainen kohtelu, jonka tarkoituksena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen tai syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ei ole syrjintää. Yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi järjestetyt erityistoimenpiteet ovat sallittuja, jos henkilö ilman niitä vaarassa joutua eriarvoiseen asemaan.
Erilainen kohtelu
Yleisen määritelmän mukaan erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos se perustuu lakiin, sillä on hyväksyttävä tavoite ja keinot tavoitteen saavuttamiseksi ovat oikeasuhtaisia. Yksityisissä palveluissa erilainen kohtelu on sallittua vaikka se ei perustuisikaan lakiin, jos kohtelulla on perus- ja ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävä tavoite ja keinot ovat tavoitteen saavuttamiseksi oikeasuhtaisia.
Työ ja työhönotto
Erilainen kohtelu on sallittua, jos se perustuu työtehtävien laatua ja niiden suorittamista koskeviin todellisiin ja ratkaiseviin vaatimuksiin ja kohtelu on oikeasuhtaista oikeutettuun tavoitteeseen pääsemiseksi.
Ikä
Ikään perustuva erilainen kohtelu on sallittua, jos kohtelulla on objektiivisesti ja asianmukaisesti perusteltu työllisyyspoliittinen tai työmarkkinoita koskeva tavoite (esim. nuorten työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisy). Myös iäkkäiden työntekijöiden työssä pysymisen edellytyksiä parantavat toimet ovat sallittuja, kunhan ne ovat oikeasuhtaisia tavoiteltuun päämäärään (työurien pidentäminen) nähden.
Vapaaehtoisesti tarjotut alennukset
Vapaaehtoisesti tarjottujen alennusten ja muiden etuuksien antaminen esim. opiskelijoille, asevelvollisille tai eläkeläisille on sallittua, sillä toimilla pyritään tukemaan ryhmien kulttuurista ja sosiaalista osallistumista vaikka käytännöt asettavatkin eri ikäryhmiin kuuluvat henkilöt välillisesti eri asemaan.
Pankki- ja vakuutuspalvelut
Asiakkaan tai sellaiseksi pyrkivän henkilön varallisuusasema ja siten takaisinmaksukyky voi vaikuttaa lainan myöntämisen ehtoihin. Vakuutuspalveluissa henkilön ominaisuudet kuten ikä ja terveydentila voivat olla huomioon otettavia seikkoja.
Huono kohtelu tai asiakaspalvelu
Huono tai epäasiallinen kohtelu tai asiakaspalvelu ei välttämättä ole lainvastaista syrjintää. Syrjinnän edellytyksenä on, että kohtelulla on syy-yhteys kiellettyyn syrjintäperusteeseen. Esimerkiksi työvoimatoimiston asiakkaalle voi syntyä epäily syrjinnästä, jos käy ilmi, että asiakaspalvelija on puutteellisesti kertonut työnhakijoiden velvollisuuksista, mutta tämä ei välttämättä johdu siitä, että asiakas on tietyn ikäinen, vammainen tai tiettyä etnistä alkuperää. Huono asiakaspalvelu ja asiakkaan näkökulmasta kielteinen viranomaispäätös esimerkiksi jonkin etuuden myöntämisessä synnyttää myös helposti epäilyn syrjinnästä. Ilman perusteltua syy-yhteyttä kiellettyyn syrjintäperusteeseen asiaa ei voi viedä eteenpäin syrjintäasiana.
- Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) (www.finlex.fi)
- Yhdenvertaisuusvaltuutetun verkkosivut: Mikä ei ole syrjintää? www.syrjinta.fi
- Yhdenvertaisuussuunnittelun opas yksityiselle sektorille (www.fibsry.fi)
Viimeksi päivitetty 21.09.2020