Arjen esimerkkejä lapsen kohtaamiseen LOVIT®- muistisäännön hengessä

Yhteisestä kohtaamisesta lapsen kanssa tulee merkityksellinen, kun kohtaamisessa syntyy kokemus yhteydestä tasavertaisina vuorovaikutuskumppaneina. Ammattilaisen täytyy tulla usein vastaan silloin kun kyseessä on paljon tukea tarvitseva lapsi.

maskotti moikkaa

LOVIT tulee sanoista

 • läsnäolo 
 • odottaminen 
 • vastaaminen
 • ilmaisun mukauttaminen
 • tarkistaminen

Tikoteekin LOVIT-muistisääntö auttaa sisäistämään, mikä vuorovaikutuksessa on tärkeää.

Onnistuneesta vuorovaikutuksesta saa voimaa!

Työkalu: Löydä oma LOVIT -vahvuutesi

 • Omaa vuorovaikutusta voi helposti vahvistaa harjoittelun avulla. Lisäksi se auttaa hahmottamaan omat vahvuusalueesi ja antaa vinkkejä muiden osa-alueiden kehittämiseen.
 • Leikkimielinen testi auttaa kehittämään omaa läsnäoloasi vuorovaikutustilanteessa. Sopii myös työkaluksi työyhteisön vuorovaikutuksen kehittämistuokioihin.
 • Lataa tiedosto painamalla tästä! (.pdf-tiedosto)

Esimerkkejä kohtaamisista LOVIT® -muistisäännön hengessä

Eräällä oppitunnilla tutustuttiin perunaan ja kuinka siitä saa tehtyä leimasimen. Yksi oppilaista maistoi perunasta palan kesken kaiken. Aikuinen ihmetteli asiaa ääneen, ettei ole koskaan maistanut raakaa perunaa. Aiheesta syntyi keskustelu, jonka lopputuloksena kaikki maistoivat miltä raaka peruna maistuu. Myös luokan aikuiset. Yhdessä tekeminen. oppilaan aloitteeseen reagoiminen ja asioiden ääreen pysähtyminen saivat luokassa aikaan hyvän, tasavertaisen kohtaamisen.

Läsnäolo on sitä, että osoitat olevasi kiinnostunut ja haluat keskittyä yhteiseen kohtaamiseen

Esimerkki: Eräältä nuorelta kysyttiin, mitä hän toivoo ammattilaisilta. Hänen ainoa toive oli se, että häntä moikattaisiin. Se onkin helppo ja hyvä konkreettinen tapa osoittaa jo heti alussa, että tässä olen sinua kohtaamassa, sinun asiallasi.

Odottaminen on sitä, että annat aikaa toiselle ihmiselle vastata omalla tavallaan

Esimerkki: Eräs äiti soittaa aina etukäteen ennen lääkärikäyntiä ja ilmoittaa tarvitsevansa lapselleen tupla-ajan. Tavanomainen 20 minuutin aika ei tule riittämään, koska siinä ajassa hänen lapsensa ei ehdi kertoa itse asiaansa ja esittämään halutut kysymykset. Samalla hammaslääkärillä on enemmän aikaa jättää taukoja omaan puheeseen ja toimintaansa, jotta lapsen aloitteillekin jäisi tilaa.

Vastata voi monella tapaa - myös ilman sanoja

 • Lapsella vuorovaikutus voi olla hyvinkin toiminnallista, leikin kautta syntyvää. Mene lapsen tasolle. Vastaa hassultakin tuntuviin aloitteisiin, esimerkiksi pöydän taputukseen.

Esimerkki: Pienen lapsen kanssa toiminnallinen tapa vastata tuntuu tulevan luonnostaan. Lapset ja nuoret hakevat yhteyttä niillä keinoilla, joilla se on mahdollista. Esimerkiksi työpajassa nuori piirsi käteensä jatkuvasti. Selvisi, että hän haaveilee saavansa käteensä tatuoinnin. Oma haave piirrettiin paperille ja epätoivottu käytös loppui siihen.

Oman ilmaisun mukauttaminen

 • Omaa ilmaisua voi mukauttaa esimerkiksi ilmeillä, eleillä ja kosketuksen avulla. Havainnoi lapselle luontaisia tapoja olla vuorovaikutuksessa ja käytä itse samaa tapaa. 

Esimerkiksi: Aikuinen voi piirtää puheen tukena tai käyttää tukiviittomia puheensa tukena.

Tarkista, onko toinen halukas jatkamaan vai onko tarpeen antaa tilaa tai lopettaa yhteinen keskustelu

 • Onko sinulla ja lapsella/nuorella yhteisymmärrys vai pitääkö sinun kenties mukauttaa omaa ilmaisuasi, jotta esittämäsi asia on lapselle ymmärrettävä?

Esimerkki: Väärien tulkintojen tekemistä tapahtuu vahingossa, kun ollaan vuorovaikutuksessa. Tarkistamalla tilanteet saa ne helposti korjattua. Etenkin nuorten kanssa luottamusta herättää, jos uskallat tunnustaa, että ymmärsit väärin, mitä toinen kertoi sinulle ja kannustat nuorta kertomaan uudestaan ”yritetään vielä”.

Lisätietoa 

Sivun sisältö on kehitetty Minua kuullaan -hankkeessa (2018–2020).

Vammaisperheyhdistys Jaatinen | jaatinen.info
Kehitysvammaliitto | Kansalaisuusyksikkö
Vaikuttaminen, koulutus, tutkimus | kehitysvammaliitto.fi
Vamlas – Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö | vamlas.fi

Minua kuullaan -logo Kehitysvammaliiton logo