Ikääntyneiden ravitsemus

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että ikääntyneillä, joiden kognitio tai liikuntakyky on alentunut, on myös kaikkein heikoin ravitsemustila.

Ikääntyneiden suomalaisten määrä kasvaa nopeimmin Euroopassa vuosina 2010-2030.

Ravitsemus, lihasvoima, toimintakyky ja kognitio (eli havaitseminen, tarkkaavuus, toiminnanohjaus, muistaminen ja kielelliset toiminnot) ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa.

Haasteita ikääntyneiden ravitsemuksessa

Iän myötä aineenvaihdunta hidastuu eikä ole solutasolla niin tehokasta kuin aikaisemmin. Tämän vuoksi aikuisten ravitsemussuosituksissa on otettava huomioon ruokailevan ikä.

Esimerkiksi proteiinitarve on suurempi iäkkäillä kuin nuorilla tai keski-ikään ehtineillä aikuisilla. Ikääntyneet eivät aina saa ravinnostaan tarpeeksi myöskään vitamiineja ja kivennäisaineita. Vitamiinilisiä voi tarvittaessa käyttää monipuolisen ruokavalion rinnalla täydentämään vitamiini- ja kivennäisainetarpeita.

Ikääntyneiden vatsat tulevat täyteen muita nopeammin ja pienemmillä annoksilla. Tällöin monipuolisten välipalojen määrän lisääminen päivän pääruokailuhetkien väliin auttaa saavuttamaan päivittäiset ravintoainetarpeet etenkin energian, proteiinin, vitamiinien sekä kivennäisaineiden suhteen.

Ikääntyneiden aistit muuttuvat

Ikääntyneillä ruoan aistimisessa tapahtuu muutoksia: suolainen ja makea ruoka maistuvat entistä paremmilta. Tämä johtaa helposti liiallisen suolan ja/tai sokerin käyttöön. Huomioitavaa on, että ikääntyneiden runsas sokerin saanti on yhteydessä proteiinin ja suojaravintoaineiden alhaiseen saantiin.

Iäkkäiden makuaistia terävöittää rasva, koska se usein korostaa ruokien aromeja. Hyvälaatuisia tyydyttymättömiä (pehmeitä) rasvoja voi huoletta lisätä normaalipainoisen ikääntyneen (painoindeksi 24-29) ruokaan ruoan maittavuuden lisäämiseksi.

Ikääntyessä hajuaisti korostuu makuaistia enemmän ruoan aistimisessa. Tämän vuoksi ruoan houkutteleviin tuoksuihin on hyvä panostaa.

Ikääntyneiden tyypillisesti käyttämät lääkkeet voivat myös vaikuttaa makuaistiin ja ruokahaluun. Lääkärin kanssa voi keskustella lääkkeen vaihtamisesta, jos ruokahaluttomuus jatkuu lääkkeen käytön aloittamisen jälkeenkin.

Iäkkäiden ruokahalua tulee herätellä kaikin aistein.

Rakkaat ruokamuistot

Perinneruokiin liittyy muistoja kultaisesta lapsuudesta tai nuoruudesta: ne koetaan usein tärkeiksi ja mieluisiksi. Juhlapyhät ja –päivät tuovat ruokailuhetkiin erityistä merkityksellisyyttä. Ruokamuistoja voi käyttää apuna houkuttelemaan ruokahalua niille, joilta se on kadonnut.

Ikääntyneet saavat ravinnostaan liian vähän proteiinia

Kolme neljästä (75 %) ikääntyneestä saa ruoastaan liian vähän proteiineja suhteessa suosituksiin. Lisäksi proteiinien imeytyminen suolistosta ja niiden hyödyntäminen kehossa solutasolla heikkenee. Kahvihetkipullan vaihtaminen proteiinipitoisempaan välipalaan, esimerkiksi marjarahkaan, edistäisi proteiinien ja muiden tärkeiden ravintoaineiden saantia.

Ikääntyneiden nestetarpeesta huolehtiminen on tärkeää

Ikääntyneiden janontunne vähenee, ja ikääntyneet saattavat ”unohtaa” juoda. Tämä voi heilauttaa herkästi nestetasapainoa, mistä on useita haitallisia seurauksia. Esimerkiksi lääkkeiden teho voi muuttua, mieliala ja virkeys laskea. Nestevajaus voi aiheuttaa myös sekavuutta. Puhdas vesi huuhtoo päivän mittaan myös suuta ja edistää hampaiden ja suun terveyttä.

Lue lisää nesteen tarpeesta.

Täydennysravintovalmisteet käyttöön!

Täydennysravintovalmisteita kannattaa käyttää akuuteissa sairaustilanteissa, toistuvissa infektioissa sekä ennen ja jälkeen leikkauksien tai sairaalahoidon. Tärkeää on, että elimistö saa voimaa paranemiseen, vaikkei ruoka maistuisikaan.

Täydennysravintovalmisteita voi käyttää myös muissa tilanteissa, kun ruokaileminen on vaikeaa tai henkilö kärsii ruokahaluttomuudesta tai painonlaskusta.

Täydennysravintovalmisteet maistuvat yleensä parhaimmilta jääkaappikylmänä. Osaa, esimerkiksi kaakaon makuista, voi hiukan lämmittää, jolloin siitä saa hyvin ravintoainerikkaan kaakaon.

Valmisteita voi myös sekoittaa esimerkiksi rahkaan, jogurttiin, smoothien sekaan, puuroon tai tehdä niistä jääpaloja imeskeltäväksi; tai suolaisempaan makuun sekoittaa valmistetta kivennäisveden kanssa. Täydennysravintovalmisteita voi ostaa apteekista.

Ikääntyneet ja rakennemuokattu ruoka

Ikääntyneet ovat mielistyneet selkeisiin ja helposti purtaviin ruokiin. Rakennemuutettua ruokaa voi tarjota useista eri syistä. Lue lisää rakennemuutetusta ruoasta.

Ikääntyneiden on harvoin tarpeellista pudottaa painoa

Jos ikääntyneen on pudotettava painoa, sen on tapahduttava pitkällä aikavälillä ja hyvin maltillisesti, jottei laihduttamisen yhteydessä menetetä elintärkeää lihasmassaa. Lihasmassa ylläpitää ikääntyneiden toimintakykyä! Ikääntyneiden suositeltava painoindeksi (BMI 24-29) on suurempi kuin nuoremmilla aikuisilla.

Ikääntyneiden haasteet ravitsemuksessa ja keinot ravitsemustilan korjaamiseksi

Haasteita ikääntyneiden ravitsemuksessa

Mahdollinen keino korjata tilanne

Aineenvaihdunnan hidastuminen

  • Säännöllinen ruokarytmi
  • Monipuolisten välipalojen tarjoaminen aterioiden välissä

Nopeampi kylläisyyden tunteen saavuttaminen

  • Hyvälaatuisten mutta energiatiheiden ruoka-aineiden käyttö
  • Täydennysravintovalmisteiden käyttö

Ravintoaineiden heikentynyt imeytyminen ja käyttö

  • Aterioiden riittävä energia- ja ravintoainepitoisuus
  • Runsaammat ateriat ja välipalat
  • Painon pitäminen vakaana (säännöllinen tarkkaileminen)
  • Täydennysravintovalmisteiden käyttö

Makuaistin heikentyminen

  • Mausteiden lisääminen (ilman lisättyä sokeria ja suolaa!)
  • Hajuaistin hyödyntäminen: lämpimien ja hyvältä tuoksuvien ruokien tarjoaminen
  • Ruokamuistojen hyödyntäminen
  • Öljytilkan käyttäminen esim. puuron päällä

Lääkkeiden haitalliset sivuvaikutukset (kuiva suu, ruokahaluttomuus jne.)

  • Suuta kostuttavat tuotteet
  • Riittävä nesteiden nauttiminen
  • Ruokahalun herättely eri keinoin

Ruokailun ja syömisen haasteet

Ummetus

  • Kuidun lisääminen ravintoon
  • Riittävä nesteiden (veden) nauttiminen
  • Liikunnan lisääminen
  • Ummetuslääkkeet

Hampaiden ja suun alueen vaivat

  • Säännölliset hammaslääkärikäynnit
  • Hampaiden säännöllinen pesu
  • Runsas veden juonti
  • Rakennemuutettu ruoka

Päivityshistoria: Johanna Rintahaka 1.4.2017, 4.5.2017 / Hanna-Mari Sonninen 11.10.2019