Tästä se telkkariura urkenee!

Markus Lohikoskea, 25v, ei turha kainous vaivaa. Nuori mies on minua vastassa käsi ojossa MTV3:n ja Subin yhteisessä sisääntuloaulassa ja siitä lähtien hänen suunsa käy kuin rokkapata. Matkalla Subin toimistoon Markus aukoo näppärästi lukittuja ovia kulkukortillaan ja esittelee ohimennen myös MTV3:n tiloja, joiden läpi kuljemme. Näyttäisi aivan siltä, kuin Markus olisi ollut iät ja ajat töissä televisiossa, vaikka itse asiassa hänellä on takanaan vasta kolme työviikkoa.

Subin b2b-tiedottaja Katariina Kantola kertoo työskennelleensä aikaisemmin ohjelmakoordinaattorina, jolloin hänen tehtäviinsä kuului muun muassa tiedotukseen liittyviä avustavia tehtäviä. Tiedottajaksi siirryttyään osa hänen entisistä työtehtävistään jäi vaille tekijää. Tähän saumaan Subille saapui Yhteisvastuukeräystoimistosta mielenkiintoinen kirje.

Tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen kotimaan kohteena on kehitysvammaisten henkilöiden työllistyminen oikeisiin työsuhteisiin. Tässä tarkoituksessa Yhteisvastuukeräystoimisto on lähettänyt tuhansia kirjeitä ympäri Suomea eri yrityksiin tarjotakseen niiden palvelukseen kehitysvammaisia työntekijöitä. Subilla asiasta kiinnostuttiin ja tuotapikaa tarjolla oli kaksi vaihtoehtoista työntekijää, joista toinen tuli haastatteluun Helsingin kaupungin tuetun työllistymisen palvelusta ja toinen Aula-työkodin kautta. Valituksi tuli Markus, jolla on selvä käsitys siitä, miksi juuri hänet valittiin. ”

"Opin nopeasti uusia asioita. Olen myös sosiaalinen ihminen ja tulen hyvin toimeen muiden kanssa”", luettelee Markus omia vahvuuksiaan. ”"Myös Markuksen oma aktiivisuus harrastuksissa, kuten valokuvaamisessa, sekä perehtyneisyys televisiokulttuuriin ovat tärkeitä ominaisuuksia tämän työn kannalta"”, Katariina jatkaa.

Monipuolinen työnkuva

Markus aloitti työt Subilla maaliskuun lopussa ja alkupäivinä hänellä oli tukenaan työvalmentaja Pirjo Niskakoski Helsingin tuetun työllistymisen palvelusta. ”

"On hienoa, että kaikki asiat neuvotaan hyvin heti alusta lähtien. Myös henkisenä tukena työvalmentaja on todella hyvä, mutta en epäröi kysyä neuvoa työtovereiltakaan, jos eteen tulee ongelmia esimerkiksi kopiokoneen kanssa"”, tuumii hyväntuulinen Markus. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa vieraiden vastaanotto, ohjelmien kopiointi ja niiden lähettäminen esikatseluun toimittajille, lehtiseuranta ja Subia käsittelevien uutisten kopiointi sekä niiden arkistointi aikajärjestykseen.

”"Lisäksi putsaan kokoushuoneen taulun ja täytän kopiokoneen paperilokeron kun paperi on loppu”", muistuttaa Markus. Hän työskentelee neljänä päivänä viikossa kuusi tuntia kerrallaan ja pitää nykyistä työtahtiaan juuri sopivana. Hänet on otettu uudessa työpaikassaan erittäin hyvin vastaan ja työtovereitten palaute on ollut yksinomaan positiivsta.

”"Markus on todella iloinen ja sosiaalinen luonne. Hän tuonut oman persoonansa työyhteisöömme ja hän on oppinut työtehtävänsä todella hyvin. Markuksella on vasta kolme viikkoa työkokemusta, mutta hän tekee jo nyt itsenäisesti hommia"”, kiittelee Katariina.

Tarmokas Markus on ehtinyt omien töittensä ohella jopa opettaa Katariinalle muutamia uusia työtä helpottavia kikkoja. ”

"Minulla on kotona Windows XP ja osaan käyttää tietokonetta. Olen neuvonut Katariinaa, kuinka saadaan työpöydälle pikalinkkejä, josta ne löytyvät helposti”", huomauttaa Markus.

Kaiken sortin työkokemuksia

Markus ei ole ennenkään peukaloita pyöritellyt. Ennen Subille tuloaan hän on ehtinyt touhuta lukuisissa eri työpaikoissa. ”

"Olin aiemmin töissä Invalidiliitossa työelämänvalmennuksessa, jolloin tein esimerkiksi HKL:n lippukotelon taskuja, erilaisia kansioita ja varastohommia. Se oli vuoden mittainen pesti. Lisäksi olin yhteensä kaksi vuotta ensin työkokeilussa ja sitten työelämänvalmennuksessa Vallilan S-marketissa, jossa hyllytin tavaroita ja hoidin muun muassa pullotuskonetta"”, listaa Markus.

Löytyypä Markuksen historiasta aikaisempaa kokemusta myös palkkatyöstä. Hän työskenteli 10 kuukautta Helsingin Tekstiilipalvelun pesulassa, mutta lopetti työnteon päästyään varastoalan koulutukseen Vantaan aikuiskoulutuskeskukseen. Siellä hän yritti suorittaa myös trukinajokortin, mutta se jäi kiikastamaan teoriapuolelta. ”

"Sen sijaan olen suorittanut ensiapukortin ja tulityökortin, jotka ovat meikäläisen vauhtikortit. Harvalla nuorella on taskussaan tulityökorttia!"” sanoo Markus ylpeyttä äänessään.

Tällä hetkellä Markus on vielä koeajalla, mutta hänellä on selvä käsitys omasta tulevaisuudestaan. ”

"Marraskuussa katsotaan, jatketaanko sopimusta, mutta kyllä se tv-ura tästä varmasti urkenee, ja ajattelin pysyä täällä töissä, kunnes eläkepäivät koittavat”", uumoilee Markus luottavaisena.

Teksti: Toimittaja Eeva Grönstrand. Julkaistu alun perin Ketju-lehden numerossa 3/2008.