Arjen käytännöt ja terapiat

Neljä vuotta täyttävän Noora Arvosen arkeen mahtuu monenlaista kuntoutusta. Fysioterapia, kuntoutusohjaus, ratsastusterapia, päiväkodin normaali arki ja vesiliikunta täydentävät toisiaan Nooran kehityksen tukijoina.

Kangasalla asuva Cri du Chat -diagnosoitu tyttö on käynyt fysioterapeutilla jo hyvin pienestä asti kerran viikossa. Fysioterapiassa häntä on ohjattu tekemään erilaisia liikeratoja. Lisäksi hänelle on opetettu erilaisia liikkumisen malleja. Nykyään Noora jo seisookin tukea vasten, liikkuu telineen avulla ja osaa mennä konttausasentoon.

Kelan kustantaman fysioterapian lisäksi Noora Arvonen saa kunnalta kuntoutusohjaajan palveluita. "Noora on nykyään hyvin innostunut työskentelemisestä kuntoutusohjaajan kanssa.

Aiemmin hänellä on kestänyt kauan sopeutua uusien ihmisten tapoihin, mutta nyt hän on lähtenyt innokkaasti systeemiin mukaan kuntoutusohjaajan vaihduttua", Nooran äiti Sirpa Arvonen kertoo. Kuntoutusohjaaja vierailee joko Nooran päiväkodissa tai kotona. Hän musisoi ja laulaa Nooran kanssa ja teettää tytöllä erilaisia kehon hahmottamiseen liittyviä tehtäviä.

Ratsastusterapiassa neiti on käynyt lähes kolmekymmentä kertaa. Tämä terapiamuoto on Kelan kustantama ja se on innostanut Nooraa kovasti.

Viikko rakentuu terapioiden rytmissä

Sirpan Arvosen arkirytmiä kuntoutukset ovat muuntaneet niin, että hän on pitänyt ratsastusterapiapäivät töistä vapaata. Kolmituntisen ratsastusreissun lisäksi äidin ja Nooran yhteiseen maanantaipäivään on kuulunut monenlaista juoksevien asioiden hoitoa, kuten esimerkiksi erityissuutarilla tai laboratoriossa käyntejä.

Päiväkotielämän Noora aloitti kuntoutusmielessä parivuotiaana ja nykyään hän käy päiväkodissa kuten muutkin työssäkäyvien vanhempien lapset. Noora on integroitu normaaliryhmään, jossa on yhteensä 23 lasta. Ryhmäavustaja auttaa häntä arjessa tilanteen niin vaatiessa. Muuten avustaja toimii koko päiväkotiryhmän kanssa.

Arvosen perhe harrastaa paljon liikuntaa ja Noora on aina ollut hyvin innostunut vesiliikunnasta. Perhe pyrkii yleensä yhdistämään loma- tai vierailureissuihinsa uimahalli- tai kylpyläkäynnin. Kotoa Kangasalta he ajavat usein myös Nokian uimahalliin tai kylpylään.

Nooralla on kaksi vanhempaa sisarta, jotka leikkivät paljon hänen kanssaan ja tarjoavat hänelle moneen tekemiseen hienon mallin.

Teksti: Toimittaja Pia Kirkkomäki