Asumisen yksilöllinen tuki

Palvelujen järjestämisen ja tuottamisen lähtökohtana tulee olla kunkin henkilön yksilölliset tarpeet. Kun kehitysvammainen ihminen on hyvinvointialueen sosiaalihuollon vammaispalvelujen asiakkaana, hänelle tehdään palvelutarpeen arviointi sekä asiakassuunnitelma. Palvelutarpeen arvioinnissa tunnistetaan yhdessä asiakkaan kanssa tilanteita ja toimintoja, joissa hän tarvitsee tukea.

Kehitysvammaisen henkilön pitää voida itse ilmaista, millaiset asiat ovat hänelle tärkeitä ja mitä hän elämältään toivoo. Käytännössä valintoja tehtäessä tarvitaan kehitysvammaisen henkilön, hänen omaistensa tai läheistensä ja vammaispalvelujen sekä palveluntuottajien yhteistyötä, jotta sopiva ratkaisu asunnosta ja siihen liittyvistä palveluista löydetään.

  • Sen sijaan, että henkilö sijoitettaisiin olemassa oleviin palveluihin, tulisi palvelut ja tukitoimet räätälöidä hänen tarpeidensa mukaisesti.
  • Asumiseen liittyvien palvelujen tulee turvata kehitysvammaiselle henkilölle itsemääräämisoikeus sekä mahdollisuus yksilöllisyyteen ja osallisuuteen hänelle tärkeissä yhteisöissä.

Yksilöllinen tuki on joustavaa

Kehitysvammaisten ihmisten tuen tarve vaihtelee hyvin paljon. Osa ihmisistä tarvitsee tukea monissa eri elämän osa-alueissa kun taas toiset pärjäävät vähemmällä tuella. Tuki ei kuitenkaan ole itseisarvo, vaan keino osallistua ja olla osallinen yhteiskunnassa.

Tukea voi tarvita esimerkiksi

  • konkreettisissa asioissa, kuten siivoamisessa, ruoanlaitossa tai hygieniassa
  • itseä koskevia päätöksiä ja valintoja tehtäessä (päivärytmi, siisteys, sisustusvalinnat, ruoka)
  • ihmissuhteissa
  • digitaidoissa
  • normaalissa osallistumisessa.

Tarpeisiin vastaava tuki on tärkeää

Alla olevassa videossa kerrotaan, kuinka kehitysvammainen lapsi voi asua kotona perheensä parissa hänen tarpeisiinsa vastaavan tuen avulla.

Valintojen tekemisessä tarvitaan tukea ja tietoa erilaisista vaihtoehdoista

Useimmat kehitysvammaiset ihmiset pystyvät tekemään valintoja, jos he saavat riittävästi tietoa ja tukea päätöksenteon pohjaksi. Itsemääräämisoikeuden toteutuminen käytännön tasolla edellyttää tukena olevilta ihmisiltä (esim. lähi-ihmiset, henkilökunta, työkaverit) sitä, että kehitysvammaisen henkilön omia valintoja kunnioitetaan. Asumispalvelujen työntekijöiden sekä sosiaalityön tehtävänä on tukea kehitysvammaista henkilöä niin, että etsitään keinoja toteuttaa niitä asioita, joita henkilö itse ilmaisee haluavansa tehdä jokapäiväisessä elämässään.

Myös ihmissuhteiden tukeminen on olennainen osa yksilöllistä tukea. Ihmissuhteiden tukeminen tarkoittaa käytännössä esimerkiksi avustamista ystävien luo pääsemisessä tai ystävien etsimisessä.

Tue läheistäsi ihmissuhteissa: