Koulunkäyntiavustaja

Koulunkäyntiavustaja tekee eri-ikäisten ja kulttuuritaustaltaan erilaisten ihmisten kasvatus-, ohjaus- ja huolenpitotyötä päiväkodeissa, kouluissa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Hän auttaa ja tukee asiakasta tehtävissä, joissa tämä ei kehitysvaiheensa, vammansa tai sosiaalisen tilanteensa vuoksi selviydy itse.

Avustaja voidaan palkata kuntaa, koulua, erityisluokkaa tai yhtä tai useampaa oppilasta varten. Koulunkäyntiavustajan tehtävät suunnitellaan kussakin tapauksessa erikseen yhteistyössä opettajien ja vanhempien kanssa.

Voiko koulunkäyntiavustaja olla rock? Uniklubi-yhtyeen rumpalilla Antti Matikaisella on vastaus kysymykseen: kyllä voi. Rock-tausta tuo työhön rennon otteen.

Muusikko viihtyy kehitysvammaisten oppilaiden kanssa. Matikainen luotsaa 8 A -luokan oppilaita tottuneesti Kalevanpuiston koulussa Tampereella koulupäivän päätteeksi. "Onko kaikilla reput mukana? Taksit tulevat vartin päästä. Voitte odotella vaikka hetken aikaa käytävällä."

Aika monet oppilaista ja työkavereista tietävät, ettei tässä kuitenkaan ole vastassa aivan tavallinen koulunkäyntiavustaja.

Vaikka 27-vuotias Matikainen on selvästi rock, hän seisoo tukevasti jalat maassa pirkanmaalaisessa todellisuudessa. Miehessä ei näy minkäänlaisia tähden elkeitä, kun hän kertoo työstään. Ero on melkoinen, kun avaa bändin nettisivut. Vastaan tapittaa viisi nuorta miestä kajaleissa ja mustissa vaatteissa. Eikä kukaan näistä hämäläisistä hymyile.

Mutta koulunkäyntiavustaja Matikainen hymyilee. "Olen viihtynyt tässä hommassa. Ei kai tätä kukaan rahan takia tee. Osa täällä tietää, että soitan bändissä. Ei se kuitenkaan ole iso asia näille meidän oppilaille. Täällä mä olen se avustaja Antti."

Matikaisella on menossa neljäs työvuosi Kalevanpuiston koulussa. Kehitysvammaisten pariin hän pääsi hieman vahingossa. "Se oli sattumien summa. Olin Hämeenkyrössä työharjoittelussa tavallisella ala-asteella. Sen kautta tuli mahdollisuus päästä oppisopimuksella koulunkäyntiavustajan koulutukseen. Tartuin tilaisuuteen. Näyttötutkinnon tein Pellervon koulun integraatioluokassa. Siellä tuli tuntumaa kehitysvammaisiin oppilaisiin."

Nykyisessä työpaikassaan Matikainen on huomannut, että hän pitää juuri kehitysvammaisista oppilaista. Ennen hän haaveili myös opettajan ammatista, mutta koulunkäyntiavustajan rooli istuukin parhaiten omaan persoonaan. Työtä tehdään tiimissä. Vastuuta ei tarvitse yksin kantaa. Luokassa 8 A on opettajan lisäksi kolme koulunkäyntiavustajaa.

"Kehitysvammaiset lapset tarjoavat eri tavalla haasteita kuin yleisopetuksen puolella olevat oppilaat. Sain uutta motivaatiota, kun siirryin töihin tälle puolelle. Tämä on mielekästä hommaa. Alussa työ oli kasvun paikka itsellekin. Tässä pitää ottaa paljon enemmän erilaisia asioita huomioon kuin tavallisessa luokassa. Työ on rankempaa mutta myös palkitsevampaa."

Mikä työssä sitten on se paras juttu?

"En voi sanoa yksittäistä asiaa. Tämä nyt vain on mahdottoman mukavaa ja palkitsevaa. Myös työkaverit ovat tosi mukavia. Meillä on välillä hurttia huumoria. Heitetään läppää työpäivän lomassa."

Matikaisen avustamaan luokkaan kuuluu kahdeksan 13–-15-vuotiasta poikaa. "Kaikki ovat omanlaisiaan persoonia. Vilpittömiä, rehellisiä, avoimia ja elämäniloisia. Kaikki se tekee näistä jätkistä niin hyviä tyyppejä. Jokaisella on tietysti omat vaikeutensa, mutta siitä huolimatta jokainen heistä yrittää pärjätä niin hyvin kuin osaa."

Rock auttaa jaksamaan

Uniklubin nettisivuilla bändi toteaa, että "rock 'n' rollissa pitää olla munaa, särmää ja vaarallisuutta". Rock-asenteeseen on perinteisesti kuulunut vastavirtaan kulkeminen. Rock-roolin ja koulunkäyntiavustajan työn yhdistäminen ei ole tuottanut Matikaiselle vaikeuksia. Pää lepää rankan keikan jälkeen työpaikan rutiineissa. Jalat pysyvät tiukasti maassa ja rokkia tihkuu myös työhön.

"Musiikki ja työ tukevat toisiaan. Ei kuvittele itsestään liikoja. Tuon sitä rokkia tänne väkisinkin omalla olemuksellani. Se on sellaista rentoutta ja lupsakkuutta", rumpali hymyilee.

Lähde: Ammattinetti (www.ammattinetti.fi)

Lisätietoa 

Ammattinetti, ks. Uratarinat (www.ammattinetti.fi)