Ohjaaja

Kehitysvammaisten ohjaaja suunnittelee, toteuttaa ja arvioi kehitysvammaisen asiakkaan hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Työntekijä toimii kehitysvammaisen henkilön arjessa tukena ja ohjaajana, joka auttaa jokapäiväisen elämän toiminnoista suoriutumisessa. Ohjaaja työskentelee myös toimintayksiköiden työnjohto- ja suunnittelutehtävissä.

"Kun ensimmäisen kerran tutustuin kehitysvammaisiin ihmisiin, hämmästyin valtavasti ihmisten välittömyyttä. Minut otettiin mukaan joukkoon aivan kuin olisin aina kuulunut siihen. Juuri se veti minut alalle", ohjaaja Pia Pöyhönen Mikkelin Saulinpuiston palvelukodista kertoo. "Toinen merkittävä syy suuntautumiseeni oli työtehtävien laaja-alaisuus. Oli mahdollisuus tehdä hyvin monenlaisia tehtäviä. Palvelukodeissa ei myöskään ollut sairaalaympäristöön kuuluvaa hierarkkisuutta."

Pöyhönen valmistui vuonna 1997 lähihoitajaksi ja vuonna 2001 sosionomiksi. Hän työskentelee Savon Vammaisasuntosäätiöön kuuluvassa Saulinpuiston palvelutalossa. Palvelukodissa asuu kolmetoista kehitysvammaista henkilöä.

Arki soljuu kuin missä tahansa suurperheessä. Osa asukkaista lähtee päivätoimintaan kodin ulkopuolelle ja osa osallistuu palvelukodin omaan päivätoimintaan. Palvelukodissa päivätoimintaan kuuluu mm. leivontapäivä, uintipäivä ja siivouspäivä. Kodin ulkopuolella päivätoiminnassa käyvillä on viikossa yksi tai kaksi kotipäivää, jolloin he osallistuvat palvelukodin toimintaan ja hoitavat omia asioitaan.

Palvelukodin työn ydin on asukkaan hyvinvointi. Vaikka ohjaajien työtehtäviin kuuluvat kaikki kotiaskareet, mm. ruoanlaitto ja siivous, ovat ne kuitenkin toisarvoista.

"Välillä tuntuu siltä, ettei ole hyvä työntekijä, jos vain istuu ja on asukkaiden kanssa. Meillä ihmisillä on taipumusta arvostaa kokoaikaista toimintaa. Ahkera työntekijä hommailee jatkuvasti", Pöyhönen sanoo. "Työssä aika monet asiat pystyisi tekemään itse paljon nopeammin. Ruoan tekeminen sujuu siististi ja nopeasti, jos ohjaajat tekevät sen ja asukkaat katsovat televisiota. Palvelukodin työtä ohjaaviin periaatteisiin kuitenkin kuuluu, että vaikka kyseessä on palvelukoti, kaikki osallistuvat omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan kotitöihin."

Arjen ohella lomaillaan

Sekä asukkaille että ohjaajille antoisia hetkiä ovat olleet erilaiset lomareissut, juhlat ja retket. Pöyhösen mukaan niiden ideointi ja suunnittelu auttaa kaikkia jaksamaan arjessa.

"Vuosi sitten vuokrasimme asukkaiden kanssa kesämökin Sulkavalta. Mökillä vietimme mökkielämää: saunoimme ja grillasimme makkaraa. Teimme myös retkiä muun muassa Savonlinnaan, jossa tutustuimme torielämään ja kävimme lounasristeilyllä", Pöyhönen kertoo.

Arjessakin voi välillä olla jotain erityistä. Osa Saulinpuiston asukkaista on menossa Eppujen konserttiin. Iltaisin asukkailla on erilaisia kerhoja, kuten musiikkikerho ja kuvataidekerho. Viikonloppuisin asukkaat käyvät kahvilla, elokuvissa ja ostoksilla.

Työ vaatii ohjaajilta viitseliäisyyttä ja organisointikykyä. Pöyhönen on ideoinut palvelukotiin Akatemia-ryhmän, jossa ylläpidetään luku- ja kirjoitustaitoa. Ryhmäläiset mm. kirjoittavat kirjeitä ja kortteja sekä lukevat.

Lähde: Ammattinetti (www.ammattinetti.fi)

Lisätietoa 

Ammattinetti, ks. Uratarinat (www.ammattinetti.fi)