Käyttäjälähtöinen asuntosuunnittelu
Käyttäjälähtöinen asuntosuunnittelu tarkoittaa ratkaisujen tai palvelujen kehittämistä yhdessä tulevien palvelujen käyttäjien kanssa. Se perustuu yhdenvertaisuuteen ja osapuolten tasa-arvoiseen kumppanuuteen, jossa jokaisen tiedot, taidot ja näkemykset ovat yhtä tärkeitä. Puhutaan ns. yhteiskehittämisestä.
Kuva: Pekka Elomaa
Yhteiskehittämisen idea
Yhteiskehittämisen tavoitteena on luoda uudenlaista kumppanuutta hyvinvointialueen ja kunnan eri hallinnonalojen sekä asuntoverkoston tulevien asukkaiden välille. Asumisen näkökulmasta pyrkimyksenä on kehittää asumisratkaisuja, jotka
- ylittävät perinteiset hallintorajat
- vastaavat tulevien asukkaiden yksilöllisiä tarpeita
- ovat kustannustehokkaita.
Asumisen ja erilaisten asumisratkaisujen suunnitteluun, kehittämiseen ja toteutukseen osallistuvat esimerkiksi
- tulevat asukkaat ja heidän läheisensä
- hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelut
- kunnan nuorisotoimi, opetustoimi ja kulttuuritoimi
- kunnan kaavoitus ja asuntotoimi
- vuokrataloyhtiöt
- asumispalveluiden työntekijät
- vapaaehtoisjärjestöt.
Käyttäjälähtöisen, yhteiskehittämiseen perustuvan asuntosuunnittelun mallia on kehitetty Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ja Kehitysvammaliiton Arjen keskiössä -yhteistyöhankkeessa (2012-2014). Hankkeessa kehitettiin uudenlaisia tapoja suunnitella ja järjestää erityistä tukea tarvitsevien, erityisesti kehitysvammaisten, henkilöiden asumista ja elämää.
- Asuminen arjen keskiössä. Asuntoverkoston yhteiskehittämisen opas (urn.fi).
- Vain me ja tavallinen kerrostalo. Yhteiskehittelyllä uusia asumisen ratkaisuja (urn.fi). Arjen keskiössä -hankkeen raportti (urn.fi).
- Monipuolista asumista kehittämässä. Kehitysvammaisten ihmisten asumisen tarpeita ja ratkaisuja Eksotessa (urn.fi). Ympäristöministeriön raportteja 22:2017.
Viimeksi päivitetty 24.06.2024