Rakennemuutettu ruoka
- Rakennemuutettu ruoka on pehmeää, karkeaa tai sileää sosemaista tai nestemäistä.
- Jokainen aterian osa olisi hyvä annostella omana ryhmänään, eli esimerkiksi kasvikset, peruna ja kastike erikseen lautasella.
- Oikeanlainen ruokailuasento helpottaa syömistä ja tekee syömisestä turvallisempaa.
Rakennemuutettua ruokaa tarjotaan henkilöille, joilla on ongelmia puremisessa, nielemisessä tai muussa ruoan prosessoimisessa. Henkilön suun alueella saattaa olla rakennepoikkeavuuksia, hampaita ei ole, niitä on vähän tai suu on arka.
Joskus rakennemuutettu ruoka valitaan ruuansulatusongelmien tai neurologisten sairauksien vuoksi. Myös ikääntyneille tarjotaan usein rakennemuutettua ruokaa jonkin edellä mainitun syyn takia.
Rakennemuutetun ruoan tarjoaminen
Rakennemuutetun ruoan tarjoamisessa on otettava huomioon mm.
- ruoan oikea rakenne ja annostelutapa
- ruoan oikea annoskoko sekä energia- ja ravintoainetiheys
- ruoan oikea tarjoilulämpötila
- ruoan oikea maku ja tuoksu sekä väri
- oikea ruokailuasento
- riittävästi aikaa ruokailemiselle
- tieto siitä, mikä ruoka on kyseessä (esim. soseutettu kinkkukiusaus).
Ruoan rakenne ratkaisee
Rakennemuutettua ruokaa tarjottaessa on tärkeää huolehtia ruoan sopivasta rakenteesta niin, että nieleminen on helppoa ja ettei ruuasta irtoa esimerkiksi nestettä, joka voisi päätyä ”väärään kurkkuun” eli ruokatorven sijaan henkitorveen.
Joissakin tapauksissa ruoan lämpötilaa muuttamalla voidaan helpottaa nielemistä: usein kylmä ruoka on helpompi niellä kuin lämmin tai kuuma. On hyvä huomata, että huoneenlämpöisen veden juominen on yksi vaikeimmista nieltävistä – siinä ei tule maun eikä lämpötilankaan puolesta voimakasta aistiärsykettä.
Rakennemuutetun ruoan ulkomuoto ei ole aina houkutteleva tai anna viitteitä siitä, mistä ruoasta on kyse. Siksi rakennemuutetun ruoan hyvä maku, tuoksu, kaunis väri, sopiva tarjoilulämpötila ja tieto ruoan sisällöstä lisäävät usein ruokailijan ruokahalua.
Jokainen aterian osa olisi hyvä annostella omana ryhmänään, eli esimerkiksi kasvikset, peruna ja kastike erikseen lautasella. Aterian raikkaudesta on myös huolehdittava: ruoan lisukkeina voidaan tarjota esimerkiksi soseutettuja marjoja tai vihanneksia.
Pääaterian kastike helpottaa nielemistä. Kastiketta on oltava tarjolla tarpeeksi. Piimä sekä erilaiset "smoothiet" ovat ravitsemuksellisesti erinomaisia välipaloja tai ruokajuomia.
Jos nielemiskyvyssä on paljon heikkoutta, marjojen siemenet ja mausterouheet tai yrtit voivat olla erittäin vaikeita niellä. Tarvittaessa nielemiskyvyn arvioinnissa ja ruoan oikean rakenteen valinnassa voi ja kannattaa konsultoida puheterapeuttia.
Nestemäisten ruokien energiasisällöt on oltava kohdillaan
Jos nestemäiset ruoat ovat ainoat, joita voidaan nauttia, riittävästä energiansaannista on huolehdittava; neste täyttää mahalaukun nopeasti ja tuo vain hetkellisesti kylläisyyden tunteen.
Erilaiset kliiniset ravintovalmisteet tai useammat monipuoliset ateriat päivän mittaan ehkäisevät alipainoa ja vajaaravitsemusta. Yleensä nestemäinen ruokavalio on vain väliaikainen esimerkiksi suun tai suolistonalueen leikkauksen jälkeen.
Energiatarpeen suuruudesta on esimerkkejä eri ikäryhmittäin. Lue lisää energiantarpeesta.
Esimerkkejä helposti nieltävistä ruoista (Taulukko 1):
Rakennemuutettu ruoka |
Esimerkkejä |
Viljavalmisteet |
Puurot ja vellit. |
Maitovalmisteet |
Tuore-, rae- ja sulatejuustot, |
Marjat ja hedelmät |
Soseet, kiisselit, marjapuurot, |
Kasvikset |
Soseet ja "smoothiet" |
Eläinproteiinit (kala, liha, muna) |
Jauhettu liha kastikkeella, tasarakenteiset murekkeet, |
Oikeanlainen ruokailuasento helpottaa syömistä ja tekee syömisestä turvallisempaa
Jos henkilö pystyy syömään vain sängyssä, istuma- tai lähes istuma-asento on välttämätön. On tärkeää huolehtia, että pää on tyynyin tuettu ja päätä painetaan hieman rintaa kohti. Tämä estää ruoan päätymistä henkitorveen.
Olisi hyvä, että ruokailun jälkeen oltaisiin pystyasennossa vähintään 30 - 45 minuuttia. Tämä estää ruoan takaisin nousemisen mahalaukusta kurkkuun.
Ruokailuun on varattava myös tarpeeksi aikaa.
Tuolilla tai pyörätuolissa syödessä tärkeää on huomata käsien ja jalkojen asento. Kädet on hyvä nostaa pöydälle tukemaan ruokailuasentoa.
Jos jalat roikkuvat ilmassa, on todella vaikea kontrolloida kehoa, ja samalla joutuu jännittämään keskivartaloa, mikä lisää tukehtumisriskiä. Tarvittaessa voi käyttää kenkiä ruokailun aikana, jotta jalat saadaan tuettua hyvin lattiaa tai pyörätuolin jalkatukia vasten.
Päivityshistoria: Johanna Rintahaka 1.4.2017, 4.5.2017 / Hanna-Mari Sonninen 11.10.2019
Kuva ja sen käyttöoikeudet: ©Johanna Rintahaka
Aiheesta muualla
- Helposti nieltävä - apua nielemisen vaikeuksiin (Neuroliitto, Suomen MS-liiton julkaisuja, 2013)
- Ravitsemushoito, mm. ravitsemushoitosuositus (Ruokavirasto)
Lähteet
- Ravitsemushoito: Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin (Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 2010)
Viimeksi päivitetty 23.02.2024