Ruokailutottumusten muuttaminen
Monet ajattelevat, että elämäntapamuutokset ja ruokailutottumusten muuttaminen pitäisi tapahtua yhdessä yössä. Jos niin ei tapahdukaan, ajatellaan, että on epäonnistuttu.
Tavat ja tottumukset ovat kuitenkin tiukassa ja ”selkäytimessä”, joten niiden muuttaminen tulisikin tapahtua hitaasti, pienin askelin, ja aloittaminen kannattaa tehdä helpoimmasta. Uusien tapojen ja tottumusten opettelu on prosessi, ja siinä kannattaa edetä yksi askel kerrallaan. Silloin tavoitteen saavuttaminen, uuden tottumuksen ja tavan oppiminen, on todennäköisempää ja pysyvämpää.
Seuraavaksi esitellään neuvoja, joilla ruokailutottumuksia voi muuttaa.
1) Aloita helpoimmasta.
Kannattaa aloittaa itselle helpoimmalta tuntuvasta muutoksesta. Jos tavoitteena on esimerkiksi kasvisten käytön lisääminen, ei kannata aloittaa sellaisesta kasviksesta, joka jo lähtökohtaisesti tuntuu arveluttavalta ja oletus on, että en kuitenkaan siitä pidä.
Esimerkiksi jos pidät kurkusta, kokeile uutena kasviksena kesäkurpitsaa, joka on väriltään, koostumukseltaan ja maultaan suhteellisen lähellä tuorekurkkua. Kasvisten käytön lisäämisen voi aloittaa myös kasvattamalla jo tuttujen kasvisten käyttömäärää. Jos aiemmin lautasella on ollut 1 tomaattisiivu, kokeile jatkossa laittaa lautaselle 3 tomaattisiivua.
2) Etene hitaasti, mutta varmasti.
Ei kannata olettaa, että uudet tottumukset ovat heti muistissa ja ”takaraivossa” opittuina. Voit ottaa vaikka tavoitteeksi, että joka viikko tai jopa vain joka kuukausi tutustut ja opettelet syömään yhtä uutta kasvista, hedelmää tai marjaa. Voit myös ajatella, että jos aluksi syöt kasviksia vain lounaalla, lisäät viikoittain kasvista, hedelmää tai marjaa ensin lounaan lisäksi aamupalalle, sitten välipalalle, päivälliselle ja lopulta myös iltapalalle.
Kun jokaisella ateriakerralla on kasviksia, tulee puolen kilogramman minimitavoite helpommin täyteen.
3) Yksi asia kerrallaan.
Pienikin muutos kannattaa. Vaikka ruokavaliossa voisi olla paljonkin parantamisen varaa, yksi pienikin muutos on ajan mittaan merkittävä. Siksi on parempi tehdä yksi pieni muutos kerrallaan, opetella se ja siirtyä seuraavaan, kun muutoksesta on tullut jo arkipäivää ja uusi tapa on tullut osaksi päivärutiinia.
4) Etene asteittain.
Jos olet tottunut käyttämään täysmaitoa ("punainen maito"), voi muutos rasvattomaan maitoon olla liian suuri, jotta se tuntuisi toteuttamiskelpoiselta. Kannattaakin edetä asteittain ja opetella ensiksi kevytmaidon käyttäminen, josta myöhemmin voi siirtyä edelleen rasvattomaan maitoon.
Jos olet tottunut käyttämään runsassuolaista rasvaseosta leivällä, kannattaa ensin vaihtaa normaalisuolaiseen kasvirasvalevitteeseen ja siitä siirtyä lopulta vähäsuolaiseen kasvirasvalevitteeseen. Jos siirtyy suoraan voimakassuolaisesta voipohjaisesta levitteestä vähäsuolaiseen kasvirasvalevitteeseen, saattaa jälkimmäinen tuntua mauttomalta. Suu kuitenkin tottuu muutokseen jo parissa viikossa!
5) Ensin määrä ja sitten laatu.
Aluksi kannattaa kiinnittää huomiota käyttömääriin ja siihen, kuinka usein tiettyä elintarviketta käyttää. Jos syöt sipsiä kerran kuukaudessa, voidaan sanoa, että ei ole terveyden kannalta merkitystä, minkälaista (kuinka paljon suolaa sisältävää) sipsiä syöt.
Suurin merkitys on niillä elintarvikkeilla, joita käytät päivittäin tai useasti päivässä. Voit siis tehdä terveyden kannalta merkittävän muutoksen ostamalla esimerkiksi aiempaa kuitupitoisempaa leipää. Jos syöt joka päivä 3-4 palaa leipää, on muutos jo merkittävä.
6) Kokeile muutosta.
Jos jokin ajateltu muutos tuntuu liian vaikealta tai jopa epämiellyttävältä ja toimimattomalta, kannattaa suunniteltua muutosta vaihtaa. Parempi muuttaa suunnitelmaa kuin lakata kokonaan tekemästä muutoksia!
Valikoiva syöminen ruokailutottumusten muuttamisen haasteena
Sapere-menetelmää kannattaa kokeilla, kun tavoitteena on tutustua uusiin ruokiin ja opetella syömään niitä. Sapere-menetelmän ajatuksena on, että ruokamaailmaan tutustutaan kaikilla aisteilla. Vaikka siitä puhutaan lasten ruokakasvatusmenetelmänä, toimii se erittäin hyvänä ohjenuorana myös nuorille ja aikuisille, varsinkin jos aistiyli- ja -aliherkkyyksiä on havaittavissa.
Neuvokas perhe -sivustolla on myös erittäin hyviä vinkkejä käytännön tilanteisiin, kun valikoiva syöminen on haasteena uusien makujen opettelussa.
Päivityshistoria: Hanna-Mari Sonninen 11.10.2019
Aiheesta muualla ja lähteet
- Sapere - lasten ruokakasvatus (Hyvis)
- Neuvokas perhe -sivusto (Sydänliitto)
Viimeksi päivitetty 23.02.2024