Vapaa-ajan kartta

Harrastukset ovat osa vapaa-aikaa. Vapaa-ajan kartta antaa tietoa siitä, millaisia harrastuksia henkilöllä on tällä hetkellä. Pääseekö hän niihin harrastuksiin, jotka häntä kiinnostavat? Haluaako hän ehkä aloittaa jonkin uuden harrastuksen? Kenen kanssa hän haluaisi harrastaa?

Harrastukset eivät kuitenkaan ole koko vapaa-aika. Vapaa-aikaan kuuluvat useimmiten myös spontaanit asiat, vaikkapa ulkoilu, kirjastossa käyminen, ostosten tekeminen, muiden ihmisten tapaaminen sekä erilaiset kotona tehtävät asiat.

Henkilö voi vapaa-ajassaan arvostaa vaikkapa sitä, että hän voi katsoa tiettyinä iltoina jotakin tv-sarjaa, käydä saunassa tai puuhailla ulkona. Toinen nauttii siitä, että kalenterissa on sovittuja, säännöllisesti tapahtuvia asioita, toinen siitä, että voi elää hetkessä.

Vapaa-ajan kartan avulla voidaan tuoda lisää mahdollisuuksia elämänsisällön rikastuttamiseen. Suunnittelutyössä apuna oleva henkilö voi auttaa tuomaan esille ja vertailemaan eri vaihtoehtoja sekä pääsemään alkuun uuden vapaa-ajan toiminnan parissa.